1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Piraattiradio häiriköi jälleen Varsinais-Suomessa

Siivuradio-nimellä toimiva piraattiradio häiriköi jälleen radioaalloilla Maskun ja Raision seudulla. Piraattiradiossa on lähetyksiä lähinnä viikonloppuisin. Juonnoista ja puhetavasta päätellen lähetystä tehdään usein juovuksissa.

Kuva: YLE

Siivuradio-nimellä on tehty lähetystä useita kertoja reilun kymmenen vuoden aikana.

Viestintäviraston radiotarkastusyksikön päällikkö Pentti Lindfors kertoo, että Siivuradio on tullut tutuksi viime vuosina, kun viranomaiset ovat etsineet luvatonta lähetintä.

- Lähetyksen alkuvaiheessa oli otettu vähän kaljaa. Loppupuolella oli otettu enemmän. Lähetys ei ollut kovin korkeatasoista, Lindfors muistelee.

Tekijät ovat jääneet ennenkin kiinni

Muutama vuosi sitten Siivuradiota tehneet miehet saatiin kiinni, ja heidän laitteistonsa takavarikoitiin. Nyt laitteisto on ilmeisesti aiempaa tehokkaampaa, onpa mukana myös RDS-signaali.

Monien mielestä piraattiradio on harmiton, mutta Siivuradio on aiemmin häirinnyt myös oikeita radioita. Radio on ollut myös viranomaisten taajuuksilla. Takavuosina radio häiritsi esimerkiksi sotaharjoituksen käytössä ollutta taajuutta.

Riesaa lisää se, että piraatin löytäminen ei ole helppoa.

- Näiden poistaminen ei ole mahdollista, ellemme saa kuulijahavaintoja. Meillä ei ole mahdollisuutta päivystää ympäri Suomea viikonloppuisin, Lindfors toteaa.

Viime viikonloppuna radio oli taajuudella 91,0 MHz. Raisiosta tai Maskusta ei ole pitkä matka Uuteenkaupunkiin, jossa kaupallinen The Voice toimii melkein samalla aaltopituudella.

Piraattiradion perustaminen ei ole vaikeaa

Radioaseman perustaminen ei ole kummoinenkaan suoritus. Lähettimeen tarvittavia osia löytyy vapailta markkinoilta, ja lähettimen voi tehdä myös itse. Studioksi riittää mikrofoni ja vahvistin. Haastavinta on löytää antennille tarpeeksi korkea paikka.

Pentti Lindfors sanoo, että piraatin pystyttäminen on Suomessa harvinaista.

- Piraatteja oli runsaasti vielä 1980-luvulla, ennen kuin kaupalliset paikallisradiot aloittivat. Moni vanhempi muistaa vielä 1950- ja 60-lukujen merirosvoradiot, jotka tehtiin laivoilta. Ne loppuivat aikanaan, kun Sävelradio aloitti.