Puntarin kautta suksiostoksille

Ainakin lapsiperheissä suksien osto tulee vastaan monien mielestä liiankin usein. Kun lapset kasvavat, ei suksia ja sauvoja raaskisi joka vuosi ostaa uusia. Lappeen Riennon hiihtovalmentaja Heikki Pusa neuvoo kuitenkin panostamaan välineisiin, sillä hyvillä varusteilla lapsikin nauttii hiihtämisestä.

terveys
Heikki Pusa
Hiihtovalmentaja Heikki Pusa Lappeen Riennon voitelukopilla

Vielä useimpien meidän lapsuudessa uudet sukset ostettiin, kun vanhat jäivät lyhyiksi. Suksen pituus mitattiin nostamalla käsi pystyyn. Perinteisen sukset ylsivät sormien kärkeen, luistelusuksi oli hieman lyhyempi.

Nykyisin suksikauppaan lähtöä harkittaessa kannattaa kuitenkin ottaa mieluummin esiin puntari, kuin mittanauha. Uusia suksia valittaessa tärkeämpää on jäykkyys kuin pituus.

- Pituuden puolesta sukset voi mennä useammakin vuoden, mutta jos on liian jäykät tai notkeat sukset niin juniorilla ei tahdo hiihtämisestä tulla mitään, sanoo Heikki Pusa.

Sauvan pituus erityisen tärkeää

Nykyisin lapsille ostetaan yleensä ensimmäiseksi luistelusukset. Pusan mukaan luistimilla luistelevien lasten uskotaan oppivan helpommin luistelu-, kuin perinteisen tekniikan.

Sauvojen pituus on Heikki Pusan mielestä melkeinpä tärkeämpää kuin suksen pituus.

- Sauva on se juttu, jossa lapsilla voi tulla ongelmia. Liikaa kasvunvaraa ei todellakaan kannata ostaa.

Luistelusauvat tulisi olla 0,91 kertaa hiihtäjän pituus. Perinteisen sauva taas 0,85 kertaa hiihtäjän pituus. Pusan mukaan oikean mittaisiin sauvoihin kannattaa panostaa, sillä se vaikuttaa hiihtotekniikkaan ja -mukavuuteen erittäin paljon.

Mäystimet kannattaa jättää museoon

Heikki Pusa suosittelee hankkimaan lapselle uudet hiihtovarusteet parin vuoden välein. Kouluhiihtoon riittävän suksipaketin saa hänen mukaansa jo kohtuullisen edullisesti. Urheiluseuroissa varusteita myös kierrätetään. Kilpailuvälineet ovat kalliita ja sen vuoksi niitä kannattaa varsinkin kasvuikäisillä kierrättää.

Omat vanhat mäystinsukset kannattaa Pusan mukaan jättää varaston nurkkaan. Ihan ensimmäisiksikin suksiksi pienelle lapselle kannattaa mieluummin hankkia kunnolliset sukset ja monot, kuin laittaa hänet harjoittelemaan omilla vanhoilla puusuksilla.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala