Mustasta keskiviikosta Lahden onnenpotku

Viime keskiviikkoa nimitettiin mustaksi keskiviikoksi. Varuskuntia ja tavallisia kuntia lyötiin kumoon. Kaupan päällisinä Nokia ilmoitti suurista potkuista Salossa. Mutta keskiviikko oli Lahdelle suorastaan voittopäivä, arvioi toimittaja Risto Lasila suunvuorossaan suuren uutispäivän merkitystä.

Suunvuorot
Kuohuviiniä kaadetaan laseihin
YLE

Lahti sai silloin lupauksen kauan kärkkymäänsä ympäristökuntien sulauttamiseen itseensä.

Hennalan 400 työpaikkaa eivät tässä paljoa paina - uskokaa pois. Lahdelle tulee satoja hehtaareja rakentamiskelpoista maata ympäristökunnista ja noin 50 000 uuttaa veronmaksajaa rikastuttamaan Lahden velkaista pussia.

Sysmäkin vaikka se ei ole nyt tässä ensi aallossa joutumassa Lahden syliin, on hoitanut velkansa suurta Lahtea hienommin.

Lahti on tätä ennen jo kerännyt näistä ympäristökunnista pois valtion työpaikat, poliisit, verotoimistot, pääosin kelat ja nyt viedään viimeisiä - työvoimatoimistoja. Eli kyllä Lahti on saanut. Lahdella on ollut jo tätä ennen 20 kylläistä vuotta piehtaroida vällyissä ja rahassa.

Jos ja kun Hennalan varuskunta lähtee, jää Lahdelle Hennalan arvokas rakennuskanta hyvälle paikalle, johon on kelpo asuttaa ja tarjota teollisuudelle - jos vaikka Lakes kylpyläkiireiltään ehtisi kaupitella Hennalaa.

Kaikkien Lahteen liitettäväksi piirrettyjen ympäristökuntien koulut ovat varmaan paremmassa kunnossa, kuin Lahden homeiset ja tunaroidut koulutilat. Monia esimerkkejä on.

Ympäristökuntien terveyspalvelut ja sairaalalaitos ei ole ollenkaan sellaisessa rapakunnossa kuin Lahdessa, jossa muun muassa lääkäriin pääsy on herrassaan, ja jossa terveyskeskus ja osin sairaalatoiminta on annettu lääkäriyhtiöille rahastettavaksi. Ja koska Lahti on bussines city, useilla virkamiehillä, joukossa myös lääkärikuntaa, on omia yhtiöitä, joita on näköjään mahdollista pyörittää yhtäaikaa virkatyön ohella, ja vetää niistä rahaa.

Siis Lahdessa menee lokoisasti, rahaa tulee ja asukkaita, siinä ei paljon Hennalan muutaman sadan työpaikan vähennykset oikeasti paina.

Lahti rakentaa toriparkkia, jonka hinta on jo noussut ja nousee edelleen. Näin on käynyt muillekin pysäköintiluolien rakentajille.

Mutta maksajia Lahteen on tulossa ympäristökunnista, ei siis hädän päivää. Kuka vielä moittisi "mustaa keskiviikkoa" Lahdessa.

Lähteet: YLE Lahti / Risto Lasila

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus