Karjalaiset ovat muotoilleet käen uusiksi

Karjalaisuuden katoamisesta ei ole pelkoa. Karjalan kesäjuhlien projektijohtajan Maija-Liisa Lindqvistin mukaan evakkojen jälkeläisten lisäksi karjalaisuutta vaalivat ns. elämäntapakarjalaiset. Käkikin on saanut uuden muodon kesäjuhlakutsussa.

Karjalan tasavalta
Karjalaisten käki
Karjalaisten käki sai uuden ilmeen.

Lahti on seitsemän vuoden tauon jälkeen taas karjalaisten kesäjuhlien pitopaikka ensi kesäkuussa. Edellisellä kerralla, vuonna 2005 kaupunkiin kokoontui kesäjuhlille 20 000 karjalaista.

- Lahden seudulla on voimakkaat siteet karjalaisuuteen. Muuttihan tänne 10 000 siirtokarjalaista sodan jaloista. Toinen mokoma evakoista asutettiin muualle maakuntaan, Lindqvist kuvailee päijäthämäläisten innokkuutta koota karjalaisia jälleen kerran yhteen.

Karjalaiset pitävät yhtä näkyvästi ja kuuluvasti erilaisissa pitäjä- ja suurjuhlissa, varsinkin kesällä.

- Ihmisiä yhdistää yhteinen menetys ja vaikka menetyksen muisto koko ajan hälvenee, vilkkaat ja sosiaaliset ihmiset haluavat pitää yhtä, ennen muuta haastella, projektijohtaja Lindqvist sanoo.

Juuret tunkeutuneet muotoiluun

Karjalan Liitto pitää huolen siitä, että evakkojen jälkeläisten eduista pidetään huolta tänäkin päivänä.

- Liitossa on 40 000 jäsentä, joista moni on ns. elämäntapakarjalainen, joka on matkoillaan saanut kipinän karelianismiin, Lindqvist kertoo.

Lahteen karjalaisia kootaan ensi kesänä heimolle ominaisin keinoin eli laulamaan, tanssimaan ja haastelemaan.

- Lahden Muotoilupääkaupunki-statusta vahvistetaan kertomalla kesäpäivillä seminaarin, näyttelyn ja työpajojen muodossa karjalaisista muotoilun juurista, Lindqvist mainostaa.

Ehdottomasti näyttävin hetki juhlaviikonlopussa tulee olemaan suuri juhlakulkue isäntäkaupungin läpi lippuineen ja kansallispukuineen.

Lähteet: YLE Lahti / Päivi Kuisma