Turha varaus pankkitilillä voi tuoda ikävän yllätyksen

Visa Electron -kortin käytössä on havaittu ongelmia. Reaaliaikaisena korttina se kärsii tietoliikenteen mahdollisista katkoksista. Jos maksupääte menettää yhteytensä, kone kirjaa varauksen. Uusi yritys tuottaa uuden katevarauksen niin kauan, kunnes yhteydet toimivat.

Kotimaa
Nainen maksaa kassalla sirukortilla.
YLE

YLE Uutisten Suoran linjan katsoja yllättyi kaupan kassalla, kun Visa Electron -kortti lopetti toimintansa. Maksaminen onnistui vasta kolmannella yrittämällä. Pahaa aavistanut katsoja päätti tarkistaa tilinsä tapahtumat. Selvisi, että jokainen maksuyritys oli kirjautunut katetta vähentäväksi varaukseksi.

- Varmaan ihan tavallisia linjahäiriöitä saattaa olla, ne on niitä tavallisimpia syitä siihen, miksi Visa Electronit eivät ole maksutapahtumissa toimineet. Vähän samanlaisia häiriöitä kuin voi olla puhelinliikenteessä taikka verkkopalveluliikenteessä, selittää pankinjohtaja Kirsi Välimäki Tampereen Seudun Osuuspankista.

Välimäen neuvo onkin varata käteistä mukaan.

- Tietysti Visa Electron -korttiasiakkaiden kannattaa varautua aina pitämällä rahaa lompakossa. Kortin luonne on sellainen, että se käy kurkkasemassa sitä katetta, ja nämä häiriöt saattavat juuri kohdistua Visa Electron -kortin käyttäjiin.

Visa Electron -kortin käyttäjiä askarruttaa, mitä tehdä, jos turhat varaukset vievät katteen koko tililtä. Tai mitä tapahtuu suoraveloituksessa oleville laskuille, jotka ovat vaarassa jäädä maksamatta?

- Jos tilanne on sillä tavoin harmillinen, että asiakkaalle koituu siitä paljonkin harmia, niin kannattaa ehdottomasti ottaa yhteyttä omaan pankkiin. Me pystymme purkamaan niitä varauksia, kun me katsomme kokonaisuuksia ja pystymme reagoimaan niihin asioihin, kun asiakas ottaa yhteyttä. Pääsääntöisesti tällaiset häiriöt pyritään korjaamaan ohjelmallisesti, automaattisesti, Välimäki kertoo.

Lähteet: YLE Tampere / Matti Vikman