Ystävä on peili, silta ja ruukku

Rakastaminen ja rakastetuksi tuleminen ovat ihmisen perustarpeita, siksi myös ystävyys on ihmisyyteen liittyvä tarve. Jokainen tarvitsee ystäviä, mutta niiden määrä vaihtelee persoonallisuuden ja iän mukaan. Jollekin riittää yksi hyvä ystävä, toinen tarvitsee ympärilleen kymmeniä kavereita.

Kuva: YLE / Tarja Nyyssönen

Imatran seurakunnan diakonian työalajohtajan Ritva Hirvosen mukaan kaikilla ihmisillä on tarve ystävyyteen. Kaikilla niitä ei kuitenkaan ole. Hänen mielestään ystävyyden eteen täytyy aina tehdä töitä.

- Ihmissuhde vaatii antamista, olemista ja ajan uhraamista. Jos ei ole valmis ajan antamiseen ja toisen tukemiseen, jää ihmissuhde kovin yksipuoliseksi, Hirvonen sanoo.

Hirvosen mukaan ystävyyssuhde on kasvamista. Hän vertaa ystävyyttä kolmeen esineeseen, peiliin, siltaan ja ruukkuun.

Peilinä ystävä heijastaa niitä asioita, joita ihminen haluaa nähdä itsessään. Siltana ystävä tukee elämässä eteenpäin ja auttaa etsimään tukipilareita. Ruukkuna ystävä ottaa vastaan myös niitä huonoja päiviä ja ymmärtää.

- Niistä löytyy ystävyyden pohja, Hirvonen sanoo.

Erilaisia ystävyyksiä

Ystävyys liittyy Ritva Hirvosen mielestä persoonallisuuteen. Joku tyytyy muutamiin ihmissuhteisiin, toinen tarvitsee ympärilleen isompaa ryhmää.

- Suurta laumaa tarvitsevalla ihmissuhteet eivät välttämättä ole niin syvällisiä, kun taas ne joilla on vähemmän ystävyyssuhteita, ne ovat ehkä merkityksellisempiä, Hirvonen muotoilee.

Monilla ystävyys kantaa läpi koko elämän, lapsuudesta vanhuuteen. Toiset ystävät taas tulevat matkan varrella mukaan ja osa myös jää matkan varrelle. Olosuhteet muuttuvat ja suhteet väljähtyvät.

Ystävyyden hiipumista ei tarvitse hävetä

Ystävyyden väljähtyminen ei Hirvosen mielestä välttämättä ole häpeän asia. Jokainen ihmissuhde on hänen mielestään jossain elämänvaiheessa tärkeä.

- Jokainen ihminen jättää meihin jonkinlaisen jäljen, opimme jotain jokaisesta ihmissuhteesta ja jokaisella kohtaamallamme ihmisellä on jokin merkitys henkiselle kasvullemme.

- Jos joku ihmissuhde jää matkalle niin ei sitä tarvitse hävetä, ennemminkin pitäisi huolestua, jos ei ole yhtään sydänystävää, Ritva Hirvonen sanoo.

Myös eri elämäntilanteet säätelevät ystävien kanssa toimimista. Joskus aikaa annetaan perheelle, joskus taas tulee enemmän tilaa uusille harrastuksille ja ystävillekin.