Pääkaupunkiseutu tinkii asuntotavoitteistaan

Pääkaupunkiseudun kunnat ovat tinkimässä edellisvuosien asuntotuotantotavoitteistaan. Kunnat ovat alentamassa seuraaville vuosille suunniteltua tavoitetta mahdollisesti yli tuhannella asunnolla.

Kotimaa
Krista Kiuru.
Krista Kiuru.YLE

Helsingin, Vantaan, Espoon ja Kauniaisen on tarkoitus sopia valtion kanssa sitovista tavoitteista lähivuosien asuntotuotannosta kevään aikana. Sopimuksen mukaan neljän kunnan alueella rakennettaisiin vuosittain noin 12 000 asuntoa vuosittain, näistä vajaa puolet Helsingissä.

Valtion tarkoitus on tukea asuntojen rakentamista rahoittamalla osan tarvittavista liikenneyhteyksistä.

Asuntoministeri Krista Kiuru pitää liikennerahoitusta tärkeänä keinona edistää pääkaupunkiseudulla kohtuuhintaista asuntotarjontaa.

- En nimittäisi sitä ainoaksi keinoksi, mutta se on merkittävä ja iso keino, koska on varmasti tunnustettavaa, että tässä kumppanuuden rakentamisessa on ollut paljon aukkoja ja yhteistyötä voitais kaivata laajemminkin, Kiuru sanoo.

Kiurun mukaan metropolialueella on nyt aivan uudenlaista tekemisen meininkiä, ja alueen kunnat ovat sitoutuneet asuntopoliittisiin isoihin päämääriin.

Valtio rahoittaa 15 miljoonalla vuodessa

Valtio ja Helsingin seudun kunnat ovat tekemässä nyt ensimmäistä kertaa sopimusta, jota valtio on luvannut rahoittaa enimmillään 15 miljoonalla vuosittain. Rahoja käytettäisiin asuinalueiden liikenneyhteyksien rakentamiseen.

Samalla sopijapuolet sitoutuisivat tiivistämään kaupunkiseutuja ja miettimään yhdessä kaavoituksen ajoituksia pidemmälle kuin lähivuosiksi.

Helsingin tavoitteeksi 5 000 asuntoa

Suunnitelmien mukaan vuosittaisesta asuntotuotannosta suurimmasta osasta vastaa Helsinki, joka rakentaisi enintään viisi tuhatta asuntoa. Espoo ja Vantaa rakentaisivat yhteensä saman verran kuin Helsinki.

Rakennettavista asunnoista arviolta viidennes olisi valtion korkotukemia tai asumisoikeusasuntoja eli niin sanottuja kohtuuhintaisia asuntoja.

Aikaisempina vuosina toteutuneet asuntokohteet ovat jääneet yleensä paljon jälkeen tuotantotavoitteista. Esimerkiksi viime vuonna rakennettiin vain muuta tuhat uutta asuntoa.

Lähteet: YLE Helsinki