1. yle.fi
  2. Uutiset

Yksinäisyyden kokemus on merkittävin tekijä syrjäytymisessä

Voi hyvin nuori! -niminen tutkimushanke saatettiin tänään päätökseen Kotkassa. Laaja nuorten aikuisten hyvinvointia kartoittava tutkimus pureutuu muun muassa syrjäytymiseen kokijan näkökulmasta.

nuoret
Voi hyvin nuori! -hankkeen tutkimuspäällikkö Valdemar KallunkiYLE / Antti Kolppo

Kymenlaakson ammattikorkeakoulun Metsolan kampuksella Kotkassa opiskelevat nuoret ovat integroituneet yhteiskuntaan hyvin. Kaikki eivät kuitenkaan ole näin onnellisessa asemassa. Moni nuori kokeekin järjestelmän työntäneen heidät ulkopuolisen asemaan. Voi hyvin nuori!-hankkeen tutkimuspäällikkö Valdemar Kallunki on kuitenkin sitä mieltä, että asian sosiaalinen näkökulma on järjestelmän syyttämistä olennaisempi.

- Jos nuori on yksinäinen, riski jäädä ulkopuolelle on huomattavasti korkeampi. Se on merkittävin vaikuttaja syrjäytymisessä, Kallunki sanoo.

Kallungin mukaan syrjäytymisen sosiaaliseen puoleen voitaisiin puuttua hallinnolliselta tasolta käsin. Nuoret voitaisiin sitouttaa tehokkaammin osaksi yhteiskuntaan esimerkiksi jo perusopetuksen yhteydessä.

- Esimerkiksi joidenkin maiden koulujärjestelmissä on käytössä sosiaalisen vastuun kurssi. Nuorten täytyy tehdä vapaaehtoistyötä ja sitä kautta oppia yhteiskuntaan osallistumista, sekä tuottaa i tse hyvinvointia, Kallunki sanoo.

Nuoriin aikuisiin kohdistuvat kovat paineet

Voi hyvin nuori! -tutkimuksen mukaan myös työ- ja opiskeluelämän paineet voivat vaikuttaa merkittävästi nuorten aikuisten hyvinvointiin. Kymenlaakson ammattikoreakoulun opiskelija Jenni Kontusalmi kertoo, että esimerkiksi työnantajien vaatimukset ovat nykyään hyvin korkeat.

- Vähän karrikoidusti nykyään voisi sanoa, että töihin haetaan henkilöä joka on iältään vasta parikymppinen, mutta hänellä tulisi olla jo pari tutkintoa ja monen vuoden työkokemus. Eli toivotaan yhtälöä, joka ei ole mahdollinen. Nuorille luodaan todella kovat paineet siitä, millaisia heidän pitäisi olla valmistuttuaan, Kontusalmi sanoo.

Tutkimuksen edetessä nousi esille, että kauniit sanat, kuten hyvinvointivaltio ja demokratia eivät välttämättä kosketa nuorta arkitasolla. Opiskelija Juuso Kankkunen on kuitenkin sitä mieltä, että valtio pitää nuorista huolta kohtuullisen hyvin.

- Esimerkiksi ilman opintotukea olisi Suomessa aika vaikea opiskella. Valtio tukee kuitenkin jonkin verran, mutta saisi kyllä tukea enemmänkin, opiskelija Juuso Kankkunen naurahtaa.

Voi hyvin nuori! -hankkeessa olivat mukana Kouvolan, Kotkan ja Haminan kaupungit, Itä-Suomen sotilaslääni ja Siviilipalvelukeskuksen Lapinjärven koulutuskeskus sekä Sotek-säätiö ja Kakspy ry. Lisäksi mukana olivat Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia, Pietarin valtion yliopiston sosiologian laitos, Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto ja Kotka-Hamina-seudun kuntayhtymän Rannikkopajat.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Pyry Ojala

Lue seuraavaksi