Hyppää sisältöön

”Manserock elää ikuisesti!”

Ohjaaja Timo Koivusalon puntit eivät tutise, kun teatteri-ilmiöksi kasvanutta Vuonna 85 -musikaalia aletaan siirtää valkokankaalle. Sen sijaan Koivusalo puhkuu intoa siitä, että saa levittää katsojia Tampereella villinneen tarinan koko Suomeen. Vuonna 85 -elokuvan kuvaukset alkavat Tampereella 20. helmikuuta.

Kuva: YLE / Antti Eintola

Elokuvaan on saatu nimekäs näyttelijäkaarti: päänelikkoa esittävät Reino Nordin, Malla Malmivaara, Mikko Nousiainen ja Miina Maasola. Muissa rooleissa mm. Heikki Silvennoinen, Tapio Liinoja, Jari Salmi, Ilkka Koivula, Aimo Räsänen, Heikki Nousiainen ja Miia Selin. Itseoikeutetusti mukana ovat myös manserockin ikonit Martti Syrjä ja Pate Mustajärvi.

Timo Koivusalo on elokuvan tuottaja ja ohjaa sen yhdessä Tampereen Työväen Teatterin johtajan, Riku Suokkaan kanssa. Elokuvan tarina on Koivusalon mukaan paljon musikaalia laajempi.

- Musikaali ja elokuva ovat kaksi eri tyylilajia. Elokuvaan käsikirjoituskolmikko on lisännyt paljon tapahtumia ja hahmoja.

Koivusalo ei tunnusta, että huippusuositun musikaalin siirtämisestä elokuvaksi tulisi paineita.

- Enemmänkin on intoa, että saadaan porukka piiskattua hyvään filikseen, joka takaa, että katsojat lähtevät teatterista hymyillen. Ettei tuoteta pettymystä katsojille, koska Manserock lives for ever!

Vuonna 85 -elokuva on Tampereen juhlaa

Vuonna 85 on tarina Lokomon duunareista, heidän unelmistaan ja kyltymättömästä elämänjanostaan keskellä vauhdikasta, mutta mautonta vuosikymmentä. Sen ovat käsikirjoittaneet Heikki Syrjä, Riku Suokas ja Heikki Vihinen.

Vaikka Koivusalo on kotoisin Porista ja pääosan esittäjä Reino Nordin Helsingistä, parivaljakko on vakuuttunut, että elokuvasta tulee Tampereen juhlaa.

- Tästä tulee hyvin tamperelainen. Usein kun tehdään elokuvia, tuodaan tiimi muualta. Meillä valtaosa teknisestä tiimistä ja näyttelijöistä on Tampereelta.

Myös Nordin on asunut pitkiä pätkiä Tampereella ja lupaa, että murre on ainakin pääosin hallussa.

- Emmää kekä vaan oo, Nordin kuittaa.

Tunnelma on mairea

Koivusalo ja Nordin hehkuttavat tekijätiimin kemiaa.

- Leffa on aina näyttelijöidensä näköinen. Ja siksi mä olen hyvin iloinen, että meillä on näin hauska ja raivokas porukka. Ja eihän Manserock elokuvaa vois tehdä ilman, että siinä on kas Suomirock ikonia eli Pate Mustajärvi ja Pantse syrjä. Kyllä tässä aika maireet fiilikset on, Koivusalo sanoo.

- Vahvat asiantuntijat on messissä. Eli jos tarvitaan Tampereen kielen opetusta, niin eiköhän Silvennoisen Heikkikin voi muutaman "pipan" lausua, Nordin kuvailee.

Nordinille 80-luvun musiikki on edellisen sukupolven musiikkia, mistä hänen mukaansa voi olla elokuvan teossa hyötyä.

- Enhän mää oo koskaan ollut suomirock-tyyppiä. Mutta ehkä se on hyväkin, että mulla ei ole liian suuria nostalgisia ongelmia tai turhaa romantiikkaa, joka aiheuttaisi turhia ilmaisukllisia vääntöjä, Nordin sanoo.

Elokuvan ensi-ilta on näillä näkymin 28.12.2012.

.
.