Työväen teatteri -pamfletti perustuu 925-projektiin. Siinä pyritään muotoilemaan työviikko uusiksi niin, että ihmiset saavat aikaan enemmän mutta väsyvät vähemmän, kuvailee Idealist Groupin luova johtaja Saku Tuominen.
- Me haluamme 925-hankkeessa tutkia ja analysoida, mikä tämän päivän toimistotyössä on vinossa ja mitä sille voitaisiin tehdä. Me tutkimme yli 1000 suomalaista työntekijää ja koitamme tunnistaa, mitkä ovat toimistotyön keskeisiä ongelmia. Sen jälkeen ongelmia yritetään ratkaista käytännönläheisesti pienillä innovaatioilla.
- Työltä puuttuu tarkoitus
Työhön suhtaudutaan Tuomisen mukaan liian usein pakkona eikä sitä koeta merkitykselliseksi.
- Työstä puuttuu usein suurempi tarkoitus ja sitä pidetään lopulta melko yhdentekevänä.
- Työn ilo on kadoksissa
Suomalaiseen työkulttuuriin kaivattaisiin innostamista, aloitteelllisuutta, tekemisen meininkiä, iloa ja ilmaa.
- Töissä nauretaan liian vähän eikä siellä oikeastaan ole hirveän hauskaa. Innostaminen ei tarkoita innostumiseen pakottamista, vaan sitä, että työ tehdään merkitykselliseksi, Tuominen toteaa.
- Toimenkuvat ovat epämääräisiä
Työntekijä tietää liian harvoin, mitä haneltä odotetaan eikä hän koe itseensä kohdistettuja odotuksia oikein mitoitetuiksi. Jos työnkuva on huonosti määritelty, työntekijä joutuu jatkuvasti arvailemaan, mitä hänen pitäisi tehdä, minne kaikkialle ulottaa läsnäolonsa.
- Työtavat ovat tehottomia
Monen ongelman taustalla on Tuomisen mukaan se, että tehdastyöläisyydestä on siirrytty tietotyöläisyyteen Suomessa liian nopeasti.
- Nyt puhutaan jonkinlaisesta ylimenovaiheesta. Me teemme tällä hetkellä ajatustyötä, mutta monet meidän työtapamme perustuvat tehtaaseen.
Esimerkkejä tehottomista työtavoista ovat Tuomisen mukaan loputtomat palaverit ja kilometrien mittaiset muistiot.
- Ihmisillä on valtavan kova kiire ja samaan aikaan tule olo, että mikään ei johda mihinkään. Meillä on älyttömän paljon palavereja, jotka ovat huonosti hoidettuja ja me hukumme sähköposteihin. Meillä on olo, että vaikka mitä teen, niin mitään en saa aikaiseksi.
- Toimistolla roikutaan turhaan
Töitä olisi hyvin usein järkevää tehdä jossain ihan muualla kuin työpaikalla.
- Mutta aina, jos jättää työpaikan, se on jollain tavalla omituista. Kysytään: "Miten voin olla varma että hän tekee työtä?", ikään kuin voisi olla varma että ajatustyöläinen tekee töitä työpaikalla. Sehän on vain illuusio, Tuominen toteaa.
- Pomo huudetaan apuun herkästi
Suomeen on luotu Tuomisen mukaan työkulttuuri, jossa töissä käyttäydytään kuin lapset. Jonkun pitää aina olla kertomassa, mitä tehdään ja miten.
- Avuttomuus on mennyt niin pitkälle, että esimies huudetaan aina apuun jos töissä tulee pienikin ongelma. Luulen, että tilanne muuttuisi, jos ihmisille sanottaisiin, mitä heiltä osapuilleen odotetaan ja annettaisiin sitten vapaus toteuttaa asia haluamallaan tavalla. Ihmiset voisivat ottaa enemmän vastuuta ja alkaisivat ratkoa itse ongelmiaan.
- Elämän tasapaino on hukassa
Vaikka työelämässä kaikki olisikin kohdallaan, voi ihminen romuttaa tilanteen väärillä elämäntavoilla. Huono nukkuminen ja syöminen sekä liikunnanpuute voivat viedä kenet tahansa finaaliin.
- Hyvin usein työ ja muu elämä eivät ole ihmisillä tasapainossa. Arki ei palauta työn rasituksista, Tuominen summaa.
Lähteet: YLE Helsinki