Tehokeskuksen nuoret yrittäjät: Kouvolasta voisi saada elävän elokuvakeskuksen

Kari Salonen ja Lassi Savola ovat Kouvolan Tehokeskuksen ensimmäiset yrittäjät. Audiovisuaalisten kulttuuripalvelujen tuottajayritys tekee kaikkea liikkuvaan kuvaan ja ääneen liittyen, mainoksista ja radiokuunnelmista elokuviin.

Kouvola
Audiovisuaalisen alan yrittäjät Kari Salonen ja Lassi Savola kehuvat Kouvolan sijaintia ja edullista vuokratasoa.YLE / Kirsi Partanen

- Järjestämme tapahtumia ja koulutusta asian tiimoilta. Nuorille tarjoamme esimerkiksi elokuvakerhoja ja -pajoja, luettelee Vanir Productions Oy:n toimitusjohtaja Kari Salonen.

- Paikkana Tehokeskus on tosi kiva. Täällä on isot ikkunat, joista näkee vihreän metsän. Paljon kivempi kuin joku keskustan harmaa tiiliseinä, kuvaaja Lassi Savola perustelee.

Työpari on työskennellyt yhdessä viime kesästä alkaen kotoaan käsin ja tarve oikealle toimistotilalle on kasvanut. Kouvolan Tehokeskuksen omistava Kouvolan Seudun Osuuspankki tukee nuoria yrittäjiä puolen vuoden vuokratuella.

- Sillä on ihan älyttömän suuri merkitys. Onhan se iso kannuste aloittavalle firmalle, kiittelee Salonen.

Meijeristä elokuvastudio?

Kaksikko tapasi toisensa Joensuussa, jossa Salonen opiskelu käsikirjoittamista ja tuottamista ja Savola kuvaamista. Miehet päättivät pistää firman pystyyn Kouvolaan, logistisista syistä.

- Kouvola on vähän niin kuin kaiken keskellä. Tänne on hyvä tulla Venäjältä ja tästä pääsee nopeasti kaikkiin Suomen suurimpiin kaupunkeihin. Tämä on myös vuokratasoltaan hyvä paikka ja loppujen lopuksi ihan kauniskin paikka. Täällä on paljon hyviä kuvauspaikkoja ja kivoja ihmisiä, Savola kehuu.

Tulevaisuuden laajentamistarpeiden varalta miehet ovat käyneet katsomassa läheistä meijeriä.

- Sitä ollaan ihan mietittykin. Kunnon studiolle olisi Suomessa tarvetta, koska ainut ammattitason studio on Helsingissä, jossa vuokrat ovat Helsingin tasoa. Kouvolasta voisi saada hyvin elävän elokuvakeskuksen, Kari Salonen pohtii.

- Ihan yksin me ei siihen pystytä, mutta etsimme yhteistyökumppaneita, Lassi Savola lisää.

Tavoitteena kansainvälinen yhteistyö

Suunnitelmissa on useampia elokuviin liittyviä projekteja, jotka ovat kuitenkin vielä vaiheessa.

- Niistä ei kannata ihan hirveästi lähteä etukäteen kertomaan. Töitä tehdään kovasti sen eteen, että jotain tapahtuisi, tiivistää Savola.

Tavoitteena on kuitenkin kansainvälinen yhteistyö esimerkiksi Pohjoismaiden, Iso-Britannian ja mahdollisesti Venäjän kanssa.

- Se voisi avartaa elokuvallista kulttuurielämystä. Ei ole kuitenkaan kyse mistään maailmanvalloituksesta, vaan siitä, että pyrkisi vähän isompaan suuntaan eikä tyytyisi aina vain näpertämään, huomauttaa Salonen.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Katariina Luoma