Kengänjälki voi paljastaa rikollisen

Kengänjälki rikospaikalla tai tupakantumppi lähistöllä voi olla ratkaiseva johtolanka Mikkelin kultasepänliikkeen ryöstön kaltaisen rikoksen selvittämisessä.

Mikkeli
YLE

Mikkelin ryöstön tutkinnanjohtaja Kalle Toivanen ei ota kantaa tutkinnassa esille tulleisiin löytöihin.

- Kaikki tutkinnan keinot käytetään tapauksen selvittämiseksi. Teemme parhaamme, Toivanen sanoo.

Poliisilla on melko tarkka kuva ryöstäjäkaksikon reitistä. Haalareihin pukeutunut parivaljakko tuli liikkeeseen Savilahdenkatua pitkin tuomiokirkon suunnasta. Paetessaan he pujahtivat kahden korttelin läpi pihoja pitkin Ristimäenkadulla. Pakomatkalla he välttelivät vilkkaita katuja.

- Kyllä tämä viittaa siihen, että teko on tarkkaan suunniteltu ja etukäteen harjoiteltu.

Tiesivät mitä hakivat

Myös liikkeen sisällä ryöstäjät toimivat määrätietoisesti. Myyjä lamautettiin sumutteella. Ryöstön yhteydessä vorot rikkoivat ainoastaan kaksi liikkeen lukuisista vitriineistä. Nämä vitriinit sisälsivät pääasiassa kultaketjuja.

Yksi mahdollinen johtolanka on kengänjälki, jos sellainen on tekopaikalta löydettävissä. Myös rikolliset tuppaavat käyttämään samoja kenkiä. Kengänjälkiä vertaamalla poliisi saattaa pystyä kytkemään tekijät johonkin aiempaan tutkinnassa olevaan rikokseen.

Myös tupakantumppi on useissa rikoksissa johtanut poliisin tekijän jäljillä. Hermosavujen jäänteitä saattaa löytyä rikospaikan läheltä tai rikollisen käyttämiltä lähestys- ja pakoreiteiltä.

Lähteet: YLE Etelä-Savo