Tohtori Kala, otaksun?

Joku on voinut törmätä tohtorikaloihin esimerkiksi Espanjan lomallaan, mutta eksoottiselta vaikuttavaa hoitoa saa kylmässä pohjolassakin, kun Birgitta Granroth aloitti luontaishoitolansa pidon Kemissä.

Kemi
Birgitta Granroth uitti malliksi kättään Garra rufa-altaassa. Hoitoaltaassa lämpötilan on oltava 27-asteista, muuten kalat eivät viitsi alkaa hoitohommiin ollenkaan.YLE / Kati Siponmaa

Niin kutsutun Junneliustalon kellarikerroksessa Kemissä on avattu luontaishoitola, jota pyörittää kemiläinen Birgitta Granroth. Hän kuppaa, hieroo kuumilla kivillä ja hoitaa yrttinyyteillä. Birgitan lisäksi asiakkaita hoitavat tohtorikalat.

Luontaisesti makeissa ja lämpimissä vesissä elelevät tohtorikalat eli karppikaloihin kuuluvat Garra rufat muistuttavat lähinnä miljoonakaloja, vaikka ovatkin kookkaampia.

- Nämä ovat vielä poikasia, niistä tulee sitten isona sellaisina 14-senttisiä, Granroth tietää.

Garra rufa-kalat putsaavat suullaan ihmisen iholta kuollutta solukkoa. Lyhyen testaamisen jälkeen toimittaja on jo näkevinään eron käsissään, joista toista on tarjonnut kaloille näykittäväksi.

Birgitta Granroth sanoo vaikutuksen näkyvän vasta useamman hoitokerran jälkeen.

Ei ikärajoituksia

Erään legendan mukaan kalat keksi aikoinaan ensimmäisenä turkkilainen lammaspaimen, kun hän jalkansa loukattuaan huomasi kalojen näykkimisen nopeuttavan ihon paranemista.

Garra rufa erittää kyllä solujen uusiutumista edistävää entsyymiä, mutta vaikka ihmeparantumista ei tapahtuisikaan, niin hoito on kokemuksena mielenkiintoinen. Ikäänkuin rauhassa kalassa istumista "pyydä ja päästä" -periaatteella.

- Omat lapset ovat innokkaasti testanneet tätä kutittavaa hoitoa ja se sopiikin minkä ikäiselle tahansa, Birgitta kertoo.

Lähteet: YLE Perämeri / Kati Siponmaa