1. yle.fi
  2. Uutiset

Pipo päähän pakkasella

Kireät pakkaset saivat yhä useamman pukemaan lämpöisempää asustetta päälle. Päähineettömiä päitä näkyi kuitenkin yli 20 asteen pakkasillakin siellä täällä. Selkeästi yleisin päähine on pipo, mutta karva-, lippa- ja huopahattujakin näkyy runsaasti.

hatut
Nuori mies baskeri päässä
Pakkaspäivänä kannattaa varustautua kunnolla.YLE / Petja Kauhanen

Naiset käyttivät 1100 - 1200 -luvuilla pipon mallisia päähineitä, jotka valmistettiin sametista, taftista tai satiinista. 1500-luvun lopulla mustat samettipipot, joissa ei ollut reunakäännöstä, nousivat suosioon myös miesten keskuudessa.

Läpi 1800-luvun naiset käyttivät mm. karvalla ja pitsillä koristeltuja pipoja. Sittemmin pipo on yleistynyt ja sitä käytetään maailmanlaajuisesti niin kesällä kuin talvellakin, kertoo Wikipedia.

Karvahattu juontaa juurensa luultavasti Keski-Aasian paimentolaiskansoihin, joilta Venäläisten uskotaan sen omaksuneen keskiajalla. Nykyisen kaltainen karvalakki kuitenkin yleistyi vasta 1900-luvulla Venäjällä. Tästä pipoa lämpimämmästä päähineestä tuli 1970-luvulla Suomessa yleinen koululaisten keskuudessa.

Sittemmin karvalakkia ovat käyttäneet enimmäkseen varttuneemmat kansalaiset, mutta viime vuosina karvalakki on nostanut taas suosiotaan nuorten keskuudessa.

Kysyimme mitä hämeenlinnalaiset tuumivat talvipäähineistä

Parhaan talvipäähineen ominaisuuksiksi mainittiin paksuus ja korvien suojaaminen. Materiaaleista parhaina pidetään villaa sekä karvaa. Muutamat haastateltavista sanoivat, että laittavat päähänsä mitä tahansa, kunhan se ei ole karvahattu. Moni taas pitää karvalakkia parhaana vaihtoehtona sen tuulenkestävyyden ja koon puolesta.

Lähes yksimielisiä oltiin siitä, että pääasia on, että pää pysyy varmasti lämpimänä, eikä tuuli tule läpi. Vasta toisena tulee päähineen tyylikkyys. Jotkut kuitenkin huomauttavat, että oli niin tai näin, niin tyylikäs on kuitenkin aina tyylikäs.

Miltei kaikki arvelevat, että 20 asteen pakkasella ilman lämmintä päähinettä pärjää hyvin heikosti. Yksi haastateltavista toteaa iloisesti nauraen, että ilman päähinettä lähtee loppukin järki.

Älä palelluta päätäsi

Muuan rouvashenkilö muistelee huolestunut ilme kasvoillaan kuinka 50-luvulla moni poika jäädytti päänsä niin pahoin, että se vaati hoitoa. Hän toivookin, etteivät ihmiset enää nykyään vastaavaa virhettä tekisi.

Itsellään hänellä on korvaläpällinen lippahattu päässä. Hän mainitsee unohtaneensa karvahattunsa kotiin ja sanoo, että se olisi paljon parempi kuin lippahattu.

Poikkeuksiakin toki löytyy. Eräs vanhempi rouva kertoo palelleensa elämänsä aikana vain kerran – odotellessaan venäläisiä pommikoneita 40 asteen pakkasessa. Väljällä hupulla päänsä suojannut rouva kertoo ihmisten kylmettyvän turhan helposti ja vakuuttaa, että ilman päähinettä pärjää oikein hyvin.

Lähteet: YLE Häme / Petja Kauhanen

Lue seuraavaksi