Tanssiteatteri Rimpparemmi etsii toden ja teeskentelyn rajaa

Huijausko-esityksen ohjaaja on tanssiteatteri Raatikon perustaja, akateemikko Marjo Kuusela. Hänen mielestään nuorten maailma täyttyy kilpailusta, joka tanssin maailmassa voi olla jopa traagista.

Marjo Kuusela

Nuorten elämä on kilpailua paremmuudesta siinä kuin aikuistenkin. Jo koulua käyvien nuorten on menestyttävä, päästävä toisten edelle niin koulussa kuin kaveripiirissäkin. Se aiheuttaa paineita.

- Pohjana esitykselle on kysymys siitä, milloin ihminen on oma itsensä ja mikä on teeskentelyä. Se raja on niin häilyvä, koreografi Marjo Kuusela sanoo.

Huijausko-esityksen runkona ovat pelit, joita nuoret tanssijat pelaavat. Pelissä on erilaisia "tehtäviä" , jotka käsittelevät muun muassa ihastumisia, kiusaamista ja opettajien huijaamista.

- Vaikka esitys on suunnattu yli 12-vuotiaille nuorille, siinä on katsomista myös kilpailuyhteiskunnassa eläville aikuisille, Marjo Kuusela huomauttaa.

Tie tanssijaksi ei käy tanssien

Tanssi ammattina on tänä päivänä suositumpaa kuin koskaan, joten ala on hyvä esimerkki kilpailun kovuudesta. Marjo Kuuselan mukaan monen tanssiammatista haaveilevan unelma sortuu jo ulkoisiin tekijöihin.

- Ammattitanssijalta vaaditaan paljon sellaista, mille itse ei voi oikeastaan mitään. Onko tarpeeksi pitkät jalat tai balettitanssijaksi tarpeeksi pieni pää. Tanssin maailma on raaka maailma.

Marjo Kuusela on Tanssiteatteri Raatikon perustaja ja Teatterikorkeakoulun pitkäaikainen tanssitaiteen professori. Vuonna 2009 hän sai Tasavallan presidentin myöntämän taiteen akateemikon arvonimen.

Tanssiteatteri Rimpparemmin Huijausko -esityksiä nähdään Wiljamissa Rovaniemellä 15.2. - 21.3. 2012.

Lähteet: YLE Lappi / Hillevi Antikainen