Fretti saattaa päästää paukun vipellyksensä lomassa

Fretti ei ole lemmikeistä tavallisin, mutta oikeassa paikassa tästä hilpeästä vilistelijästä sukeutuu seurallinen puuhailija, josta on paljon iloa. Hilla Kosken kodissa Joensuussa kiitävällä Indillä oli onnea, sen lajityypilliseen hoitoon on perehdytty ja tarpeet huomioidaan.

Kuva: YLE / Siru Päivinen

Näätäeläinten heimoon, kärppien sukuun kuuluu hillerien laji, josta vuosituhansien matkalla on kesytelty myös lemmikkinä harvakseltaan tavattava fretti, eli kesyhilleri. Frettien hinta vaihtelee noin 250 euron ja 500 euron välillä, hintaan vaikuttaa muun muassa turkin laatu ja väri. Hyvällä hoidolla fretti voi elää yli kymmenen vuotta ja siitä saa omistajaansa kiintyneen hilpeän seuralaisen. Joka kotiin fretti ei kuitenkaan sovi.

- Fretti on erittäin eloisa ja vilkas otus hereillä ollessaan, ja se mahtuu puikahtamaan hyvinkin pienistä koloista ja väleistä. Niinpä sen kanssa eläminen vaatii kyllä tarkkuutta. Sen syvyysnäkö on olematon, se ei osaa arvioida putoamisen aiheuttamaa vaaraa. Täysin sisäsiistiä siitä ei myöskään oikein saa, meidän Indi-neitimme on noin 90-prosenttisesti sisäsiisti, kertoo Joensuussa opiskeleva Hilla Koski 4-vuotiaasta fretistään.

Indi kiitää pitkin sohvaa ja puikahtaa koiran paikalle pyörimään ja hyrräämään tyytyväisesti putputtaen. Sitten se vilahtaa ujostelematta tutkimaan kotiin tullutta vierasta, nuuhkii huolellisesti erityisesti jalat - ja nappaa kevyesti hampaillakin. Jaha, samanlaisilta vaikuttavat kuin kotiväen varpaatkin, olkoot sitten. Seuraavaksi fretti vilistää eteiseen ja katoaa vieraan talvisaappaaseen.

- Indi touhuilee täällä kotona usein vapaasti, silloin kun olemme kotona. Poissaolomme ajaksi laitan sen häkkiin ihan jo sen oman turvallisuuden takia, muun muassa sähköjohdot ovat siitä aivan liian kiinnostavia, Hilla Koski kertoo.

Tehty kanien metsästykseen

Frettejä tiedetään olleen lemmikkeinä jo faaraoiden Egyptissä tuhasia vuosia sitten, mutta alun perin hilleri kesytettiin Etelä- ja Keski-Euroopassa kanien metsästykseen. Suomessakin freteistä on etsitty apua pääkaupunkiseudun citykanijahtiin. Lemmikkifrettejä Suomessa on hieman toistatuhatta.

- Fretti nukkuu paljon, 16 - 18 tuntia vuorokaudesta, mutta valveillaoloaikansa ne ovat sitäkin touhukkaampia. Se ei käy pelkästään häkissä asuvaksi lemmikiksi. Indistäkin huomaa heti, jos se on mielestään joutunut olemaan liian kauan kaltereiden takana, se kuittaa asian sormia pureskelemalla, Hilla-emäntä kertoo.

Fretti on hiljainen lemmikki. Oikein innostuessaan se päästää pientä putputtavaa ääntä, ja säikähtäessään saattaa rääkäistä, muuten ei paljoa kuulu. Joskus kylläkin haisee..

- Jos fretti on kovin stressaantunut tai pelästyy, se saattaa päästä aikamoisen näätäpaukun. Indi ei juurikaan haise, vaikka tiedän että frettejä moititaan haisuleiksi ja epäsiisteiksi. Kyse taitaa olla kuitenkin enemmän siitä, miten niiden kanssa eletään ja miten niitä hoidetaan, Hilla Koski pohtii.

Frettiä ei ole syytä pestä. Pesu kuivattaa turkkia ja ihoa, joka puolestaan voimistaa eläimen ominaistuoksua. Tärkeää on pitää sen hiekkalaatikko siistinä, ja laittaa sille vaikka huoneistoon erillinen hiekkalaatikko, jos se pyrkii merkkaamaan jotain tiettyä kohtaa piseksimällä omakseen.

- Minusta freteissä parasta on luonne. Vaikka se on tuollainen pippurinen ja saattaa joskus vähän pureskellakin, se on silti niin iloinen ja vipeltäväinen ja hauskalla tavalla viekas, että sen seurassa viihtyy. Ei koskaan tiedä, mitä se seuraavaksi keksii, Hilla Koski kertoo Indyn puuhailusta.