Mustaparta seikkailee talvella Rajalla

Iisakki Mustaparran historiaa esitellään talven aikana Torniossa ja Haaparannalla. Viime kesänä järjestetty Mustaparta saaristossa-tapahtuma saa jatkoa kun rajan tuntumassa järjestetään kaksiosainen Mustaparran talvi -tapahtuma.

Haaparannan kunta
Mustaparran Talvi -tapahtumaa on järjestämässä suuri joukko paikallisia taitajia.YLE / Risto Koskinen

Projektipäällikkö Hannu Alatalo kertoo, että maaliskuun alussa Victorian torilla esitetään Mustaparrasta kertova talvinäytelmä jonka lisäksi torilla on tarjolla muun muassa Mustapartaan liittyviä käsitöitä, talvimuotia ja musiikkia.

Näytelmä perustuu Olof Hederydin Mustaparta-romaaniin, jonka on suomentanut Hannu Alatalo. Näytelmän ohjaa Kimmo Hämäläinen.

Alatalon mukaan talvinäytelmä on kaksiosainen. Ensimmäinen osa nähdään 3.maaliskuuta Victorian torilla ja toinen osa esitetään 11.maaliskuuta Haaparannan Nikkalassa. Alatalo kertoo, että Haaparannalla näytelmää esitetään meren jäällä. Esitykseen järjestetään myös linja-autokuljetukset Torniosta ja Haaparannan torilta.

Suunnitelmissa Mustaparta-laiva

Mustaparta on noussut lyhyessä ajassa jopa suosituksi tuotemerkiksi. Hannu Alatalo kertoo, että erilaisten tuotteiden lisäksi suunnitelmissa on muun muassa Rajalle-alueelle rakennettava Mustaparta-laiva, jonka odotetaan houkuttelevan alueelle turisteja kauempaakin.

Mustaparrasta kertoviin näytelmiin liittyy vahvasti myös musiikki. Torniolainen säveltäjä-sanoittaja Esa Rautiainen on tehnyt Mustaparta-näytelmiin musiikkia ja myös musiikkiesitykset ovat saavuttaneet suurta suosiota. Mustapartaan liittyvää musiikkia esittävä musiikkiryhmä matkaa maaliskuun aikana esimerkiksi Tukholmaan.

Lähteet: YLE Perämeri