Huippu-urheilulla mainetta, liikunnalla hyvinvointia

Etelä-Savon maakunnalle laadittu kilpa- ja huippu-urheiluohjelma tähtää muuhunkin kuin kultaan ja kunniaan. Hyvät liikuntamahdollisuudet tukevat myös hyvinvointia, viihtyvyyttä ja vetovoimaa maakuntastrategian hengessä.

Teksti-TV Etelä-Savo
Hanna Kosonen
Urheiluun into ja iloa, vaan ei ryppyotsaisuutta, kaipaa Hanna Kosonen.YLE / Paavo Koponen

-Maailmalla menestyvä huippu-urheilija on toki maakunnan yhteinen juttu, sanoo Etelä-Savon kilpa- ja huippu-urheiluohjelman kirjoittaja Hanna Kosonen Diges ry:stä. Urheilijan ura on hyvä tarina, joka kertoo että täällä on hyvä elää ja täältä voi ponnistaa huipullekin.

Ohjelmatyön käynnisti viime vuonna Maakuntaliiton rahoituksella Etelä-Savon Liikunta (ESLI). Tarkoituksena on nostaa eteläsavolaisen kilpa- ja huippu-urheilun tasoa.

Ohjelmatyöhön osallistui parisataa urheilijaa, seuratoimijaa, päättäjää, virkamiestä ja aktiivista kansalaista.

-Etelä-Savon urheilumenestys vaatii omistautumista, asennetta, iloa ja yhteistyötä, sanoo Heino Lipsanen Etelä-Savon Liikunta ry:stä. Tarvitaan maakunnanlaajuista yhteistyötä, osaamisen jakamista ja innostuneita urheilijoita. Esimerkiksi monissa perusharjoituksissa seurat voivat käyttää yhteisiä valmentajia.

Ohjelma osin jo käynnissä

Etelä-Savon kilpa- ja huippu-urheiluohjelmassa on 27 toimenpidettä Etelä-Savon nostamiseksi kasvattajamaakunnasta huippu-urheilijamaakunnaksi. Ensisijaista on Tanhuvaaran Urheiluopiston nostaminen Itä-Suomen johtavaksi valmennuskeskukseksi, urheiluakatemiatoiminnan vakiinnuttaminen, seurojen välinen yhteistyö sekä vanhempiin ja opettajiin vaikuttaminen. Osa toimenpiteistä on jo käynnissä ja osa on vielä toiveita.

-Huippu-urheilun muutostyöryhmä tekee valtakunnallista työtä asenteiden ja huippu-urheilun muutoksen eteen. ESLI on pirteä organisaatio, joka ryhtyi jalkauttamaan asiaa alueelle.

Etelä-Savon etuja ovat ihmisen kokoiset keskukset, joissa on hyvät palvelut ja olosuhteet urheilua varten. Esimerkiksi lasten on helppoa ja turvallista liikkua paikasta toiseen pyörällä tai muulla kulkuvälineellä. Urheiluseuroissa on tilaa, harrastaminen edullista ja lajeja paljon.

Intoa rintaan, rypyt pois otsalta

-Suomessa yleensä ja urheilussa erikseen on liikaa ryppyotsaista menoa. Tärkeintä on itse löytää intohimo ja ilo urheilussa. Ohjelmassa korostetaan edellytyksiä sille, että pääsee kokeilemaan ja innostumaan liikunnasta ja urheilusta, sanoo Hanna Kosonen.

Toisaalta maakunnan päättäjiä ja kenttäväkeäkin vaivaa urheilussa osin innostuksen ja tahdon puute. Kunnissa ei aina arvioida päätösten seurauksia budjettikautta pidemmälle.

SISU –ohjelma osoittaa mitä osaamista, olosuhteita ja resursseja tulisi olla, jotta huipulle pääseminen on mahdollista. Ohjelmassa pohditaan myös miten Etelä-Savoon saataisiin lisää urheilutapahtumia.

Lähteet: YLE Etelä-Savo