1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuopio uskoo: Kilpi-elokuva muuttaa kaupungin imagoa

Maaliskuussa Kuopiossa alkavat Elävien kirjoihin -elokuvan kuvaukset parantavat osaltaan kaupungin imagoa, uskoo kaupungin markkinointijohtaja Kirsi Soininen. Yhtenä edelläkävijänä alalla on kunnostautunut Turun seutu muun muassa Vares-elokuvineen. Turussa uskotaan, että Kuopion elokuvaprojektiin laittamat rahat eivät valu hukkaan.

Kuopio
Alisha Hasan ja Marko Kilpi katselevat kuvauspaikkoja Kuopiossa.
YLE / Mika Moksu

Kuopion kaupunginhallitus päätti maanantaina, että huumerikollisuudesta kertovaa Elävien kirjoihin -elokuvaa tuetaan 40 000 eurolla. Puolet summasta otetaan kaupungin markkinointibudjetista ja puolet tapahtuma-avustuksista. Lisäksi kaupungin omistama Kuopion Matkailupalvelu Oy päättää omasta 20 000 euron tuestaan vielä helmikuussa.

Kuopion markkinointibudjetti on 300 000 euroa vuodessa, joten 60 000 euroa on merkittävä summa. Kaupungin markkinointijohtaja Kirsi Soininen kuitenkin huomauttaa, että esimerkiksi etusivun ilmoitus Helsingin Sanomien sunnuntainumerossa maksaisi yli 50 000 euroa.

- Nyt kyseessä on summa, jolla saadaan pitkän aikavälin vaikutusta.

Kuopio tunnetummaksi ja suurkaupunkimaisemmaksi

Elokuvan odotetaan tuovan Kuopion seudun yrityksille myös rahallista hyötyä, mutta kaupungin näkökulmasta tärkeämpiä ovat imagohyödyt. Suureen levitykseen tehtävä elokuvaprojekti voisi markkinointijohtaja Kirsi Soinisen mielestä muuttaa ihmisten mielikuvaa Kuopiosta kaupunkina.

- Viimeisten mielikuvatutkimusten mukaan kuva Kuopiosta ei ole hirveän suurkaupunkimainen eikä ylipäätään hyvinkään houkutteleva. Markkinoinnin tehtävä niin yritysmaailmassa kuin kaupungissakin on aikaansaada myyntiä. Kaupungin tilanteessa myynti on mielikuviin ja tunnettuuteen vaikuttamista, Soininen sanoo.

Elokuvan tuotantoyhtiö Blind Spot Picturesista kerrotaan, että tällä hetkellä varmoja kuvauspäiviä Kuopiossa on kymmenkunta. Kuvaukset tuonevat rahaa myös monen paikallisen yrittäjän kassaan, ja Soinisen mielestä kuvauspäiviä voisi hyödyntää esimerkiksi matkailussa.

- Kuvauspäivän ympärille voisi rakentaa myös matkailupaketteja.

Turun seutu Tahkosi rahaa Vareksella

Soininen nostaa yhdeksi esimerkiksi Turun, jossa kuvattiin vuonna 2010 peräti kuusi Reijo Mäen dekkareihin perustuvaa Vares-elokuvaa. Turun Seudun Kehittämiskeskuksen elinkeinojohtaja Niko Kyynäräinen kertoo, että Vares-projekti oli kaupunkiseudun näkökulmasta erittäin onnistunut. Kehittämiskeskuksen yhteydessä toimiva Länsi-Suomen Elokuvakomissio pyrkii tarjoamaan kokonaisvaltaisia palveluja Turun seudulle tuleville elokuvatuotannoille.

- Vares oli loistava esimerkki. Niihin laitettiin alueellista panostusta noin 200 000 euroa. Eri tavoin laskien alueelle on jäänyt näistä tuotannoista 1,2 - 2 miljoonaa euroa, Kyynäräinen kertoo.

Kannattaako siis Kuopion sijoittaa elokuvaprojektiin 60 000 euroa?

- Ainakin meidän kokemustemme perusteella se kannattaa. Merkittävä seikka Turun seudulla on lisäksi kaikki alueesta kuvattu materiaali. Sitä on hyvin vaikea rahalla mitata, Kyynäräinen sanoo.

Elävien kirjoihin -elokuvaan on saanut ehdottaa tähän päivään saakka kuvauspaikkoja. Mikä sitten olisi markkinointijohtajan mielestä paikka, joka elokuvassa pitäisi ainakin näyttää?

- Toivoisin, että Puijo siellä näkyisi jollain lailla. Se mielletään Kuopioon selkeästi, Kirsi Soininen sanoo.

Lähteet: YLE Savo / Markku Malinen

Lue seuraavaksi