Työpaikoilta etsitään uutta verta

Suomalaiset ikääntyvät ja verenluovuttajia tarvitaan lisää. Punaisen Ristin veripalvelu jalkautuukin säännöllisesti oppilaitoksiin, yrityksiin ja pikkukuntiin innostaakseen uusia luovuttajia liittymään riveihin. Samalla saadaan usein talteen kymmeniä kovaan tarpeeseen meneviä veripusseja.

Punainen Risti
YLE / Ville Hakonen

Nokian Renkaiden testausinsinööri Jarkko Mällinen valmistautuu loikoilemaan laiskasti kesken työpäivän. Työantajakaan ei pane vastaan - Punaisen Ristin veripalvelun avustaminen on yrityksille hyvä keino muun muassa osoittaa yhteiskuntavastuutaan.

Rengasfirmassa luovutuspiste sijoitettiin ilmeisen taktisesti lounaalta palaavien insinöörien reitin varrelle. Tyytyväisenä ja maha täynnä tulee tehtyä hyviä päätöksiä - vaikka viime kerrasta olisikin aikaa.

- Olen käynyt joskus aikoinaan luovuttamassa. Taisi olla toistakymmentä vuotta sitten, muistelee Jarkko Mällinen.

Renkailla luovutus on jo perinne

Nokian Renkailla verta on luovutettu jo runsaat 20 kertaa, ja vapaaehtoisia on aina riittänyt, sanoo itsekin letku käsivarressa makaillut turvallisuuspäällikkö Matti Luoto.

- Meillä on yleensä päässyt paikalle 30-80 ihmistä. Monilla tietysti tiukka työtahti estää luovuttamisen.

Punainen Risti toivoo keräävänsä esimerkiksi Nokian Renkailta vähintään 30 veripussia päivän aikana. Yksi ihminen täyttää neljän ja puolen desin veripussin melko sukkelaan.

Tarvetta on aina, vaikka juuri tällä hetkellä veripankkien tilanne ei huoleta, sanoo operatiivinen esimies Satu Salminen.

- Juuri tällä hetkellä verta on varastossa hyvin. Heikoin veriryhmä on O-negatiivinen, mutta muuten tilanne on suhteellisen hyvä. Se kuitenkin vaihtelee nopeasti, ja kaikkien veriryhmien luovuttajia tarvitaan.

Uutta verta kaivataan

Punaisen Ristin Veripalvelu kiertää paitsi yrityksissä, myös muun muassa oppilaitoksissa ja pikkukunnissa. Tavoitteena on veren keräämisen lisäksi innostaa uusia luovuttajia.

Verta voi luovuttaa 66 ikävuoteen asti, joten suuret ikäluokat ovat kohta poissa reservistä.

- Sen on huomannut, että ikäryhmämuutos on tulossa. Vanhemmilla luovuttajilla on tulossa ikä vastaan ja heidän tilalleen tarvitaan uusia, sanoo operatiivinen esimies Satu Salminen.

Lähteet: YLE Tampere / Juha Kokkala