1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koulu-uudistus

Kotkan tekninen lautakunta lakkauttaisi Metsolan ja Toivo Pekkasen koulut

Kotkan tekninen lautakunta muutti päiväkoti- ja kouluverkkoselvityksen esitystä koululakkautuksista eilisessä kokouksessaan. Lautakunta päätti esittää, että viiden koulun lakkautuksen sijaan lakkautettaisiin vain Metsolan ja Toivo Pekkasen koulut.

Matematiikan tunti Toivo Pekkasen koululla. Kuva: YLE / Raine Martikainen

Kokouksessa hyväksyttiin äänin 6-4 Timo Adamssonin muutosesitys, joka säästäisi Jäppilän, Tiutisen ja Koivulan koulut. Ratkaisuun päädyttiin pitkien keskustelujen jälkeen.

- Puheenvuoroja käytettiin varmaan yli 20, mutta tunteet eivät kuumentuneet. Virkamiehet ovat tehneet hyvää työtä asian tiimoilta, vaikka asiakokonaisuus on todella vaikea, sanoo teknisen lautakunnan puheenjohtaja Teemu Aho.

Hän päätyikin itse äänestämään kaikkien viiden koulun lakkauttamisen puolesta.

- Kaupungin säästöt ovat toisessa vaakakupissa. Minun kantani on se, että toimittaisiin virkamiesten esityksen mukaan. Tällä kertaa minun näkemykseni ei riittänyt loppuun asti, toteaa Aho.

Viiden koulun sijaan tekninen lautakunta päätyi esittämään ainoastaan kahden koulun lakkauttamista. Aho arvelee, että taustalla vaikuttavat tunnesyyt.

- En sano, etteikö tässä ole myös järkeä ja ajatusta takana, mutta tunteet ovat aika voimakas tekijä näissä asioissa. Kun johonkin on koulu pistetty, katsotaan että sen on oltava siinä maailman tappiin asti - oli oppilaita tai ei, Aho miettii.

Hän ei osaa sanoa tarkkaa menoerää, mikä kolmen koulun säästämisestä aiheutuisi, mutta arvelee, että pidemmällä aikavälillä on kyse useista miljoonista.

- Rakennukset vaativat oman huolenpitonsa ja remonttinsa tietyin aikavälein. Jos toteuttaisimme kaikki suunnitellut kouluremontit, vuoteen 2016 mennessä se veisi muistaakseni kaiken kaikkiaan 43 miljoonaa, Aho arvioi.

Päiväkoti- ja kouluverkkoselvitystä käsittelee vielä kaupunginhallitus, ja lakkautuksista päättää lopullisesti kaupunginvaltuusto maaliskuussa.