KAS vuokra-asuntojen vuokrat sapettavat

Kunta-asunnot Oy nosti vuodenvaihteessa asuntojen vuokria seitsemän prosenttia. Korotuksia on tehty 5-10 prosenttia myös edellisinä vuosina. Yhtiö omistaa kunnan ja kaupungin entisiä asuntoja muun muassa Oulussa, Muhoksella, Kiimingissä ja Rovaniemellä.

Teksti-TV Oulu
KAS Kunta-asuntojen nettisivut
YLE

KAS vuokra-asunnoilla on esimerkiksi Muhoksen kunnassa lähes 300 asuntoa vuokrattavanaan. Vuodenvaihteessa kaikkiin asuntoihin ropsahti tuntuva korotus.

- Kyllähän se täällä alkaa heti näkyä. Isompien asuntojen vuokra-asukkaat alkavat etsiä muualta halvempaa asuntoa. Jonkin verran on alettu katsella myös omistusasuntoja, kertoo Muhoksen asuntosihteeri Päivi Similä.

Vuosittaisten vuokrakorotusten jälkeen esimerkiksi vanhasta asunnosta Muhoksella pyydetään tuntuvasti enemmän kuin hyväkuntoisesta huoneistosta Oulun keskustassa.

- Eihän se hyvältä tunnu että täällä päin hinta on näin paljon korkeampi. Tietenkin täällä on se maaseudun rauha mikä on arvokasta, tuumii Similä.

Palautetta tulvii korkeasta vuokrasta

Myös Kiimingin kuntaan saapuu runsaasti vuokrapalautetta. Muutama paikallinen asukas on verrannut hintoja Ouluun ja Helsinkiin. Kummastakin on löytynyt suhteessa edullisempia asuntoja, Kiimingin Yhteispalvelusta kerrotaan.

Monen asukkaan saa ärtymään myös asuntojen heikko kunto verrattuna vuokraan. Isännöitsijä Mika Niemisen mukaan 80-90-luvulla rakennettuja asuntoja remontoidaan asukkaiden ilmoitusten mukaan. Suurin osa asunnoista on hänen mukaansa hyvässä kunnossa, kertoo kiinteistöt kiertänyt Nieminen.

Päivi Similän mukaan asukkaiden närkästys korkeita hintoja kohtaan on saatettu vuokra-asuntoyhtiön tietoon.

- Joka kuukausi tiedustelen Kunta-asunnot Oy:ltä minkä tyyppisiä asuntoja on vapaana, kuinka pitkään ne ovat olleet vapaana ja miksi ne eivät mene eteenpäin. Ja laitamme sinne lisäkommenttia, että ei näillä hinnoilla.

Kunta-asunnot Oy:n varatoimitusjohtaja Sabah Samaletdin kertoo yhtiön suhtautuvan asukkaiden ja kunnan virkamiesten palautteeseen asiaankuuluvasti.

- Tietysti suhtaudumme siihen sillä vakavuudella mitä pitääkin kuunnella kun omistajat puhuvat. Kysymys onkin siitä mitkä ovat niitä keinoja, joilla kuluja voidaan jarruttaa. Ei mikään kunta halua maksaa korkeampaa vuokraa kuin kulut ovat, toteaa Samaletdin.

Yhtiö hinnoittelee kulujensa mukaan

Asuntoyhtiön vuokrat määritellään omakustanneperiaatteella ja arava- ja korkotukilainsäädännön mukaisesti.

- Koska olemme yleishyödyllinen yhtiö, ja vaikka kieltämättä meillä on myös vapaarahoitteisia kohteita, niin me emme saa lähteä optimoimaan vuokratasoa muiden asuntojen perusteella. Meidän täytyy määritellä vuokrat meidän omien kustannusten pohjalta. Muuten me tekisimme väärin, toteaa Samaletdin.

Samaletdin kertoo, että jokaisen asunnon vuokra määritellään vuosittain, mutta myös kulukohtaisesti. Kuntien päätäntävalta asioissa on olematon.

- Kunnat saavat etukäteen määrätyissä tilanteissa tiedon ja heillä on myös oikeus yhtiökokouksissa kuulla ja saavat tietää missä mennään. Kukaan virkamiehistöstä ei tietenkään haluaisi nostaa enempää vuokraa kuin mitä kulut kasvavat, kertoo Samaletdin.

Asuntoja vuokralla yhä vähemmän

KAS vuokra-asuntojen vuokrausaste on pienentynyt selkeästi syksystä lähtien. Myös hakijoiden määrä on vähentynyt.

- Vuokran korotukset ovat voineet osittain vähentää kiinnostusta. Mutta on myös tapauksia, joissa emme ole nostaneet vuokria ja silti käyttöaste laskee. On myös yhä enemmän asuntokilpailua ja perherakenteet ovat muuttuneet. Pienemmät asunnot menevät paremmin.

Mutta onko asuntoa kannattavampaa pitää tyhjillään kuin vuokrata sitä?

- Joissain tapauksissa saattaa olla, mutta nyt ei kyllä tule mieleen. Hyvin teoreettinen kysymys ja siinä saattaa löytyä jokin äärimmäisen äärimmäinen poikkeustapauksen poikkeustapaus jossa näin voisi olla, vastaa Samaletdin.

Lähteet: YLE Oulu/Sini Kinnunen