Vesilaki tiukensi ruoppauslupia

Vuoden alussa voimaan tullut vesilaki muutti ruoppaustöiden lupakäytäntöä tiukemmaksi. Moni ennen ilmoituksella hoidettu työ saattaa nyt vaatia viranomaiselta luvan. Mökkirannan ruoppausta suunnittelevienkin kannattaa varautua pitkiin käsittelyaikoihin.

Teksti-TV Keski-Suomi
Jää
YLE Keski-Suomi / Alpertti Rieskjärvi

Uudistetun vesilain mukaan entistä useampaan ruoppausprojektiin täytyy hakea lupa aluehallintoviranomaiselta. Vielä muutos ei ole ruuhkauttanut virastoja, mutta ympäristöylitarkastaja Jaakko Tuhkanen Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta uskoo yhteydenottojen lisääntyvän kevään tullen.

- Todennäköisesti yhteydenottoja ja kyselyjä alkaa tulla kun jäät sulavat ja kesämökkikausi lähestyy, Tuhkanen arvelee.

Muutos vaikuttaa ruoppauksiin siten, että yli 500 kuution töihin täytyy hakea lupa. Aiemmin tämän kokoluokan ruoppaukset on saanut tehdä ilmoituksella, mikäli esimerkiksi ympäristösyyt tai muut poikkeukset eivät ole olleet estäneet. Pienetkin ruoppaustytöt täytyy myös aina ilmoittaa valvontaviranomaiselle.

Jos esimerkiksi mökkirantaansa haluaa ruopata syksyllä ja työn koko ylittää luvanvaraisen rajan, kannattaa lupahakemus laittaa eteenpäin heti.

- Kyllä käsittelyssä kannattaa varautua vähintää puolen vuoden odotukseen, sen verran nämä asiat yleensä kestävät. Moni on saattanutkin hoitaa ruoppaustyöt pikaisesti pois alta viime vuoden puolella, kun vanha vesilaki oli vielä voimassa.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Petra Thurén