Lahti - tyytyväisten ihmisten kaupunki

Palvelujen toimivuutta ja veronmaksajien mielipiteitä milloin mistäkin asiasta tavataan mitata erilaisilla kyselyillä. Ennen vanhaan postipoika toi ne kirjekuoressa, mutta nykyään kyselyt toteutetaan netissä tai sähköpostina. Suunvuorossa Tapio Enlund pohtii yhden uudehkon kyselyn antia.

Suunvuorot
Lumipenkka jalkakäytävällä Lahden keskustassa.
Aurauskalusto ei aina ehdi paikalle riittävän nopeasti, tuumaavat lahtelaiset.YLE / Lahti

Lahden teknisen toimen äskettäisen asukaskyselyn mukaan lahtelaiset ovat varsin tyytyväisiä asuinalueensa teknisiin palveluihin, jos näin tohtii puhua katujen ja nurmikoiden hoidosta ja niin edelleen.

Tyytyväisimpiä ollaan katuvalaistukseen, kun taas – ei mitenkään yllättävästi – eniten huutia saa jalkakäytävien ja kevytliikenneväylien liukkauden torjunta. Kieltämättä katuvalaistus on Lahdessa jokseenkin kunnossa. Kovin pahoja pimeitä paikkoja ei tältä istumalta tule mieleen, vaikka syyssateilla watit kyllä loppuvat katulampuista auttamatta.

Kokonaan toinen juttu on sitten tuo ilkivalta, jonka seurauksena pitkät pätkät jalkakäytäviä saattavat olla vaille valoja. Toki korjauspartiot voisivat tiuhemminkin kiertää lamppuja vaihtamassa.

Liukkauden torjunta ja jalkakäytävien lumen auraus ovat taas ikiaikainen riesa Lahdessa. Kun ei toimi, niin ei toimi. Kunnossapito on tätä nykyä kilpailutettu alueurakoihin, mutta ei se ole parantanut lahtelaisten tuntemuksia. Ehkäpä peräti päinvastoin.

Kuluva talven aikana kelit ovat olleet sellaiset, että jäätä jalkakäytäville ei ole erityisesti muodostunut eikä luntakaan ole aivan mahdottomasti satanut. Tästä huolimatta urakoitsijat kertoivat jo muutama viikko sitten, että valituksia on jälleen tullut lähes pahojen lumitalvien tahtiin.

Lumisohjossa lastenvaunuja työntävän äidin kiukun ymmärtää hyvin eikä hiekoittamaton, jäinen jalkakäytävä ole turvallinen paikka kävelykepin kanssa kulkevalle ikäihmiselle. Liukkauden torjuntaan on muitakin aseita kuin perinteiset tiehöylä ja hiekka – kaupasta saa kengänpohjiin erilaisia pitimiä ja jos sekään ei riitä, on Lahdessa voinut jo vuosikausia tilata kännykään varoituksen tekstiviestinä liukkaista keleistä. Kuuleman mukaan toimii hyvin ja liukastumisvammat ovat vähentyneet.

Omakotiasukkaille jalkakäytävien kunnossapidosta rapsahtaa vuosittain tekniseltä palvelukeskukselta muutaman kymmenen euron suuruinen lasku. Tuo lasku pitää sisällään myös kesäaikaisen huollon, toisin sanoen sen että tankkiauto kiertää ruiskuttamassa jalkakäytävät puhtaaksi töhnistä ja roskista.

Runsaan kymmenen vuoden perspektiivillä omakotiasujana voi vain ihmetellä, koska tätä hommaa oikeasti tehdään. Kaikkina näinä vuosina olen nähnyt vain kerran, että tankkipirssi todella putsaa tonttini sivustalla olevaa jalkakäytävää.

Lähteet: YLE Lahti / Tapio Enlund