Fysiikan opetukseen ytyä uusilla laitteistoilla

Opettajat ovat saaneet uutta potkua työhönsä uudesta opetuskeskuksesta. Luonnontieteisiin ja matematiikkaan keskittynyt LUMA-keskus avattiin viime syksynä Joensuun yliopistokampuksella. Ensimmäisessä vaiheessa on keskitytty tietokoneavusteisten oppimisympäristöjen käyttöönottoon kouluissa.

Koulutus ja kasvatus
YLE / Riikka Heikkilä

Joensuun LUMA-keskuksen laboratoriossa fysiikan opettajat kokeilevat innoissaan uusia mittareita ja antureita. Tällä kertaa he tutkivat muun muassa ääntä ja valoa.

- Olemme tutkineet valon intensiteetin pienenemistä etäisyyden funktiona ja valon diffraktiota kapeassa raossa, ja olemme saaneet ihan perinteistä tutkimustuloksia, outokumpulainen opettaja Kaisa-Leena Haapasalo kertoo koulutuspäivästään.

Kouluilla ei ole varaa kalliisiin laitteisiin, joten opettajat saavat lainata niitä keskuksesta. Tohmajärvellä oppilaat ovat jo mitanneet uusilla laitteistoilla ääntä, valoa ja lämpötilaa.

- Oppilailla tuntui olevan ensimmäisen kerran mukavaa tunnilla. Ihan hyvin ottivat vastaan, ei kuulunut soraääniä. Parasta oli, että laitteiston voi ottaa omaan käteen ja lähteä ulos tekemään mittauksen, opettaja Jussi Ohvanainen sanoo.

Fysiikan suosio nousuun tosi-tv-kisalla?

LUMA-keskuksen avulla yritetään elvyttää lasten ja nuorten lopahtanutta kiinnostusta luonnontieteisiin ja matematiikkaan. Näiden aineiden ammattilaisista on pulaa.

- Meidän täytyy löytää sellaisia tapoja näiden aineiden opettamiseen, jotka ovat lähempänä nuorten omia, vapaa-ajan tiedonhankintatapoja. Luulen, että uudet oppimisympäristöt ovat yksi tällainen tapa, LUMA-keskuksen johtaja Pekka Hirvonen toteaa.

- Ei ole ainoatakaan tv-kisaa, jossa suuret fyysikot kilpailisivat mahtavimman tutkimuksen tekemisessä. Vain kokit ja mallit ovat esillä. Jos tulisi fysiikka-kisa telkkariin, niin varmaan olisi tulijoita paremmin, Kaisa-Leena Haapasalo naurahtaa.

Joensuun LUMA-keskuksen kokemuksia ja oppeja levitetään myös Kuopion ja Savonlinnan yliopistokampuksille ja siten koko Itä-Suomen kouluhin.

- Minä olen aivan innoissani. Mitään muuta huolta ei ole kuin, että miten saan tämän mahdottoman innon ja palon siirrettyä oppilaille. Sen, että matemaattiset ja luonnontieteelliset aineet ovat mahtavia, Kaisa-Leena Haapasalo toteaa.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala