1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. penkkarit

Penkkariasuilla halutaan revitellä

Abiturientit kiertävät tänään kaupungeissa toinen toistaan leikkisämmässä asussa. Suosituimmat asukokonaisuudet muodostuvat keijuista sekä muista satuhahmoista. Vaikka internetin kautta naamiaisasujen tilaamisen suosio on nakertanut perinteisen pukuvuokraamon myyntiä, vuokraamoissa on pitänyt kiirettä.

Tänä vuonna Tuulan Pukuvuokraamossa abeja kiinnosti erilaiset satuhahmot. Suvi Kälkäjän yllä keijuasu. Kuva: YLE / Heidi Hannukainen

Penkkariasuaan pohtivat nuoret tulevat Tuulan Pukuvuokraamoon useimmiten suunnitelmat auki. 25 vuoden kokemuksella vuokraamon omistaja Tuula Mäkinen tietää, mistä nuoret tykkäävät ja että täydellinen asukokonaisuus löytyy erilaisia vaihtoehtoja kokeilemalla.

- Jos yhteistä teemaa ei ole päätetty koulussa mihin kaikki haluaisivat pukeutua, niin monesti asiakas tulee tänne avoimin mielin kysymään, että mitä olisi. Varsinkin jos asiakkaalla on aikaa, niin voidaan sovittaa useampia vaihtoehtoja ja miettiä mikä olisi sitten paras, toteaa Mäkinen.

- On niin ihanaa pohtia, minkälaista me laitettaisiin tähän, ja jos näyttää, ettei tuo ole hyvä, niin vaihdetaan. Lopulta se kokonaisuus löytyy, Tuula jatkaa.

Penkkariasuilla eroon arjesta

Tänä vuonna penkinpainajaisissa nähdään varsinkin keijuja, merirorsvoja ja gangstereita. Rooliasuissa on helppo revitellä ja nauttia hetkestä ennen kirjoitusten alkamista.

- Varmasti se on semmoinen vapauden tunne, joka on siinä alkamassa, kun koulu on loppunut ja kirjoitukset alkavat. Siinä välissä saa vähän juhlia ja repäistä ja esittää jotakin muuta persoonaa tai roolihahmoa, Mäkinen tuumaa.