Suksileikeistä uutta potkua hiihtotunneille

Opettajien haasteet koulujen hiihtotuntien pitämiseen ovat moninaiset. Lasten hiihtovälineiden kirjo on suuri, into hiihtoon on osin hiipumaan päin ja pelkkää lenkkiä ei haluta hiihtää. Suksileikeillä haetaan uusia jippoja opetukseen.

hiihtolajit
Ari-Pekka Pöyhönen vetää Ope ski -koulutuksia.
YLE / Anna Kumpulainen

Uusia virikkeitä hiihtotunneille pyritään tarjoamaan Suomen Hiihtoliiton ja Vuokatin urheiluopiston järjestämillä Ope ski –koulutuksilla.

- Suksileikkejä on huomattavasti helpompi opettaa. Pelkkä hiihtotekniikan opettaminen on hankalaa, kun osalla oppilaista on perinteisen sukset ja osalla luistelusukset, perustelee kuopiolainen Ope ski –kouluttaja Ari-Pekka Pöyhönen.

Pöyhösen mukaan opettajilla on koulujen hiihtotuntien pitämisessä paljon haasteita juuri välineiden kanssa. Saman allekirjoittaa kuopiolaisen Snellmanin koulun opettaja Johanna Pulkkinen.

- Monet hankkivat välineet juuri sitä tiettyä tuntia varten, milloin hiihtämään lähdetään. Välineet eivät ole ennestään tuttuja, joten niiden käyttöä joudutaan harjoittelemaan tunnin alussa opettajan kanssa. Voitelutkaan eivät aina ole kunnossa, kertoo äitiyslomalta Ope ski –koulutukseen osallistunut Pulkkinen.

Pöyhösen mukaan pelkkä neljän kilometrin lenkin hiihto ei usein innosta kaikkia oppilaita. Suksileikkien avulla tunnit kuluvat mielekkäämmin ja oppilaat viihtyvät paremmin.

- Suksileikkejä on jo useamman vuoden ajan pyritty viemään osaksi hiihdon opetusta, sanoo Puijon Hiihtoseurassa valmentajana toimiva Pöyhönen.

Vanhempien innostus vaikuttaa

Siitä, onko hiihto lapsille mieleen, Pöyhönen ja Pulkkinen ovat hieman eri mieltä. Pöyhösen mukaan ainakin alakoululaiset pitävät hiihtämisestä. Toisaalta vanhempien kiinnostuksella on oma vaikutuksensa.

- Osa vanhemmista on sitä mieltä, että hiihdon kaltaisia välineitä vaativia liikuntamuotoja ei kouluissa tarvittaisi ollenkaan. Useimmat lapset pitävät kuitenkin hiihtämisestä, uskoo Pöyhönen.

Pulkkisen mielestä sen sijaan useille oppilaista hiihto on hyvin vastenmielistä ja perheissä ei kannusteta hiihtämään.

- Perheet eivät myöskään itse harrasta hiihtämistä. Kyllä siinä on keksimistä, että saisi edes puolet porukasta hiihtämään. Pienemmillä tätä ongelmaa ei niinkään ole, arvioi Pulkkinen.

Suksileikit voivat Pöyhösen mukaan pitää sisällään esimerkiksi jalkapalloa ja sählyä tai taitotemppujen tekemistä mäessä. Ope ski -koulutuksen tavoitteena on myös antaa opettajille perustiedot -ja taidot suksenvoiteluun ja kohottaa hiihtotaitoa vapaan hiihtotekniikassa.

Lähteet: YLE Savo / Anna Kumpulainen