Puhuva pakastin-uuni puhuttaa Mäntyharjua

Puhuva pakastin ja puhuva kiertoilmauuni. Tieteishömpältä kuulostava tekniikka on jo arkipäivää esimerkiksi Etelä-Suomessa ja pilottikäytössä ateria-automaatti on Etelä-Karjalassa. Nyt tekniikkaa on tarjottu Mäntyharjun kotihoidon ateriapalveluiden järjestämiseen.

Teksti-TV Etelä-Savo
Ateria-automaatti on kiertoilmauunin ja pakastimen yhdistelmä, jossa on mukana tietotekniikkaa.
Ateria-automaatti on kiertoilmauunin ja pakastimen yhdistelmä, jossa on mukana tietotekniikkaa.YLE / Jani Väisänen

- Aterian valmistus on aloitettu. Ilmoitan sinulle, kun ateria on valmis, toteaa automaatti sähköisellä äänellään.

Ateria-automaatin käyttöönottoa perustellaan useilla seikoilla. Ateriapalveluiden automatisoinnin on laskettu vapauttavan henkilöstöresurssia noin viiden tunnin verran vuorokaudessa. Lisäksi pakasteaterioiden kotilämmityksellä päästään ohi kuljetusaterioiden laissa määrätyistä lämpötilavaatimuksista, joissa kuljetettavien aterioiden tulee pysyä vähintään 60 celsiusasteen kuumemmalla puolella. Samalla ateriapalveluiden piiriin saataisiin kauempana keskustasta asuvia.

Automaattinen ruoanlaittaja on kuitenkin herättänyt pelkoa ihmiskontaktien kaikkoamisesta. Hoiva- ja hoitotyönjohtaja Päivi Niiranen hälventää epäilyksiä.

- Kotihoidon asiakkaat, mikäli tarvitsevat hoivaa ja hoitoa, tulevat jatkossakin saamaan tarvitsemansa huolenpidon, Niiranen toteaa.

Päätöstä on Mäntyharjulla palloteltu perusturvalautakunnalta kunnanhallitukselle ja takaisin lautakunnalle. Nyt lautakunta päätti asettaa työryhmän pohtimaan ateriapalveluja edelleen. Selvitystyön tuloksia odotetaan kuukauden päästä. Ikäihmisten palveluihin liittyvät ratkaisut eivät ole helppoja päätettäviä.

- Ateriapalvelu tukipalveluna on merkittävä. Se antaa ihmisille tunteen siitä, että heitä huomataan. Puhtaus ja ruoka ja lämpö ovat oikeasti sellainen arvo, luettelee perusturvalautakunnan puheenjohtaja Raili Rantanen (sd.).

Lähteet: YLE Etelä-Savo