1. yle.fi
  2. Uutiset

Hevoskyläyrittäjä suunnittelee Kärkölään myös ratsastuskoulua

Hevonojan hevoskylään on tarkoitus perustaa täysihoitotallin lisäksi ratsastuskoulu seudun nuorille ja aikuisille, joita hevosharrastus voisi kiinnostaa. Hannele Vahantila kertoo, että tavoitteena on uusien veronmaksajien lisäksi saada kuntaan lisää toimintaa.

hevonen
Tuleva hevoskyläyrittäjä Hannele Vahantila koiransa Aadan kanssa.YLE/Johanna Talasterä

Hevonojan hevoskylä voisi olla Kärkölän oma, iso juttu, josta voitaisiin myöhemmin ottaa mallia muuallakin Suomessa. Ruotsissa toimii jo useita hevoskyliä ja kunnat ovat usein mukana rahoittamassa sekä tukemassa näitä hankkeita, koska ratsastus on eräänlaista kansanurheilua.

Suomessa Kärkölän hevoskylä olisi ensimmäinen yksityisen yrittäjän ja kunnan yhteistyönä toteutettu hanke. Esisopimuksen kunnan kanssa hankkeen toteutuksesta on allekirjoittanut yrittäjä Hanne Vahantila.

- Tavoitteena ei ole luksustalli missä rikkaat ratsastelevat omilla hevosillaan ja kylän mies ohi ajaessaan katsoo vaan, että ”jaahas, siellä ne menee”, toteaa Vahantila.

Hannele Vahantila työskentelee nyt lääkärinä isolla lääkäriasemalla, mutta hänellä on myös oma pienempi lääkäriasema, jonka myötä yrittämisestä on karttunut paljon kokemusta. Hevoskylä voisi hänen mielestään nostaa Kärkölän ihan eri tavalla Suomen kartalle, houkutella kuntaan uusia veronmaksajia ja synnyttää uudenlaista toimintaa.

- Hevoskylään kuka tahansa voisi poiketa juomaan kupin kahvia ja taputella siinä ohessa vähän hevosia. Ratsastaakin voisi, jos haluaa, kertoo Hannele Vahantila.

Elämäntapalääkäri

Yrittäjänä Hannele Vahantila on eräänlainen elämäntapayrittäjä ja lääkärin työ on hänellä verissä. Sitä hän ei aio lopettaa, vaikka ryhtyisikin pyörittämään hevoskylää. Suunnitelmissa on oman lääkäriaseman sivupiste Hevonojalle hevoskylän yhteyteen.

- Olen aina ollut lääkäri 24/7. Jos naapuri tulee kymmenen aikaan illalla ovelle hakemaan antibioottia, ei ole koskaan vielä tuntunut siltä, että miksi se nyt tulee herättelemään.

Hannele Vahantila epäröi aluksi kunnan kelkkaan hyppäämistä. Yksityisellä puolella rakentaminen ja toteuttaminen on hänen mukaansa mutkattomampaa, sen sijaan julkisella puolella asiat eivät aina suju niin helposti ja nopeasti.

Kaikki kotikunnasta

Uusi yrittäjä muuttaisi perheineen Kärkölään ja aikoo ostaa kaiken minkä saa omasta kotikunnasta, mukaan lukien hevosten rehut ja kuivikkeet. Hannele Vahantilan mukaan hevoskylä työllistäisi kunnan alueelta suoraan tai epäsuorasti heti alussa 5-10 henkilöä.

Rajanaapurit ovat moittineet Hevonojalle kaavailtua 15 hehtaarin aluetta ahtaaksi hevostalousyrittämiseen. Yrittäjä uskoo, että alue riittäisi tarkoitukseen. Ratsastusreittejä varten kysytään luvat ja aikomus on ehdottomasti käyttää luvallisia polkuja. Omalle maallekin saa jonkinlaisen kierroksen peltojen ympäri.

- Eteläisessä Suomessa hevostilojen koko on usein 2-3 hehtaaria, johon on rakennettu iso maneesi talleineen ja hevosia saattaa olla yli 40, toteaa Hannele Vahantila.

Vahva usko ideaan

Hevosia aktiivisesti perheensä kanssa harrastava Hannele Vahantila on etsinyt omaa tallia uutterasti kolmen vuoden ajan ja jututtanut samalla satoja hevosihmisiä myös hevoskylä-ajatuksesta. Hän uskoo Hevonojan hevoskylän tulevaisuuteen.

- Uskon, että ihminen onnistuu, jos on riittävän kova tahto tehdä asioita. Yrittämiseen liittyy aina riski. Joka kerta se on pieni hyppy tuntemattomaan, mutta uskon itseeni ja kunnan päättäjiin.

Hän luottaa siihenkin, että hevoskylää vastustavien ihmisten mieli voi muuttua kunhan toiminta alkaa vilkastuttaa aluetta.

- Yritämme voittaa ihmiset puolellemme mieluummin sillä, että on mukavaa ja asiat menevät hyvin kuin että alettaisiin kiistellä.

Lähteet: Yle Lahti/Johanna Talasterä

Lue seuraavaksi