Soila Ojaselta uusi nuorten dekkari: Pokerinaamat valtaavat alakoulun

Porilainen toimittaja ja kirjailija Soila Ojanen ei malttanut jättää jäähyväisiä dekkareille. Toinen nuortenkirja Pokerinaamat syntyi, kun hän halusi keksiä lisää tarinoita ensimmäisen kirjansa henkilöille. Uusimassa nuorten dekkarissa kaverukset perustavat pokeriringin vanhaan alakouluunsa. Tilanne muuttuu pian vaaralliseksi, kun kuvaan astuvat oikeat rikolliset.

Soila Ojanen
Soila Ojanen Satakunnan Radion studiossa kädessään uusi nuortenkirjansa Pokerinaamat.
Pipsa Uutto / YLE

Soila Ojanen ei koskaan ajatellut ryhtyvänsä kirjailijaksi, vaikka toimittajien oletetaankin niin haluavan.

- Ensimmäinen nuorten dekkarini Petos paketissa syntyi, koska halusin kertoa mielessäni olevan tarinan. Fiktion kirjoittaminen sopii yhteen toimittajan työni kanssa. Saan keksiä mukavia henkilöitä, jotka tekevät mitä käsken.

Kesämökki vanhassa koulussa

Ensimmäisen kirjan jälkeen Ojanen ei malttanut luopua mukavista fiktiokavereistaan, ja niin syntyi Pokerinaamat. Kirja kertoo tarinan neljästä pojasta, jotka tylsistyvät kesälomallaan. Yllättäen kesänviettoon löytyy paikka läheisestä alakoulusta.

- Koulun hälyt ovat remontin vuoksi pois päältä. Niinpä pojat perustavat yhteen luokkaan oman kesähuvilansa ja alkavat pelata siellä pokeria. Vaaralliseksikin tilanne muuttuu, kun nuoret saavat vastaansa todellisia rikollisia.

Fiktio-otteesta huolimatta porilainen lukija tunnistaa helposti kirjan tapahtumapaikat kotikaupungissaan.

- Minulle tutut Käppärän maisemat ovat siirtyneet kirjaan.

Fonttikoollakin on väliä nuortenkirjoissa

Soilan Ojasen oma jälkikasvu on ollut nuortenkirjan kirjoittamisessa oiva apu.

- Voin varastaa heiltä. Kirja on suurimmaksi osaksi fiktiota, mutta nuorten replikointi on tuttua kotoa, kun on neljä lasta. Osa lapsista on lukenut kirjan etukäteen ja sensuroinut sieltä äidin pahimmat lapsukset.

Ojasen kirja on tiivis ja kohtuullisen lyhyt. Tällä on merkitystä nuorten lukijoiden houkuttelemiseksi.

- Kirjastonhoitajat ovat kertoneet, että layoutillakin on merkitystä. Jopa se voi olla ratkaisevaa, että uusi luku ei ala heti sivun ylälaidasta. Myös fonttikoon kannattaa olla suuri.

Soila Ojasen Pokerinaamat kuuluu Kustannusosakeyhtiö Tammen Musta Kaista –sarjaan, jossa ilmestyy varhaisnuorille suunnattuja jännityskirjoja.

Lähteet: YLE Satakunta