Eroamisbuumi aiheutti pakanakummiongelman

Ajoittain buumiksi kiihtynyt kirkosta eroaminen on heijastunut myös kummiuteen. Yhä useamman lapsen kummit ovat myöhemmin jättäneet kirkon. Esimerkiksi Länsi-Porin evankelisluterilaisen seurakunnan kirkkoherra Mika Kyytinen sanoo tästä syystä lisänneensä lapsille uusia kummeja.

kummit
Vauva kastetaan
Susanna Lyly /Yle

Kirkkoherra Mika Kyytisen mukaan vanhempien yhteydenotot kummiasioissa ovat lisääntyneet.

- Vanhemmat ovat olleet huolestuneita, jos esimerkiksi molemmat kummit ovat eronneet kirkosta. Kummin tehtäviinhän kuuluu muun muassa tukea vanhempia lapsen kristillisessä kasvatuksessa.

Kummius ei ole purettavissa

Kasteen todistamisen jälkeen kummiutta ei voi peruuttaa.

- Itse olen joissakin tapauksissa suostunut lisäämään jälkikäteen yhden tai kaksi kirkkoon kuuluvaa kummia. Tämähän on jo jonkin aikaa ollut mahdollista. Kummien lisäämisestä päättää kirkkoherra.

Pääsääntö kummin kriteereissä on evankelisluterilaiseen seurakuntaan kuuluminen ja rippikoulun käyminen.

- Poikkeuksiakin on. Lisäkummiksi voidaan kelpuuttaa henkilö, joka kuuluu johonkin muuhun lapsikasteen hyväksyvään kristilliseen kirkkokuntaan.

Kirkon jäsenyydellä pelataan

Kirkon jäsenyydellä myös pelataan, jotta kriteerit kummiksi hyväksymiselle täyttyisivät.

- Jonkin verran esiintyy sitä, että kummit liittyvät kirkkoon ennen kastetta ja eroavat taas heti tilaisuuden jälkeen, kertoo Porin evankelisluterilaisen seurakuntayhtymän tiedotuspäällikkö Maija-Leena Seppälä.

Lähteet: YLE Satakunta