1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotka

Kotkan päättäjille reput selkään ja sukset kainaloon

Kotkalaisvanhemmat haastavat Kotkan päättäjät tutustumaan lasten koulumatkaan kävellen. Koulujen lakkautuksia vastustavan yhdistyksen kannan mukaan lakkautuksille ei ole riittäviä perusteita.

Tiutisen koulun oppilaat joutuvat esityksen mukaan opiskelemaan kohta Hakalan koulussa. Kuva: YLE / Raine Martikainen

Haasteen toteutuspaikaksi on valittu Koivulan koulu. Mikäli Koivulan koulu lakkautetaan, oppilaiden koulumatka Kyminkartanoon tulisi olemaan yli kolme kilometriä suuntaansa.

- Olemme haastaneet virkamiehet laittamaan reput selkään. Niihin laitetaan lisäksi painoa ja mukaan otetaan myös sukset, Kotkan tulevaisuus ry:n puheenjohtaja Tomi Seppä kertoo päättäjille esitetystä haasteesta.

Tällä hetkellä noin kymmenen päättäjää on ilmoittanut olevansa estynyt saapumaan paikalle sunnuntaina.

- Osalla on ihan selkeitä esteitä, esimerkiksi työvuoroja ja osalla on kuulemma matkojakin tuolloin. Voi tietysti olla, että muutama matka peruuntuu, kun mediakin on tulossa paikalle sunnuntaina, Seppä sanoo.

”Säästöperuste on muuttunut kolmeen otteeseen”

Tomi Seppä kertoo, että ajatus Kotkan tulevaisuus ry:n perustamisesta syntyi viime syksynä.

- Kun Koivulan, Jäppilän ja Tiutisen koulujen lakkautusuhka tuli ensi kerran esille, vanhemmat päättivät kokoontua. Ryhdyimme miettimään, että mikähän tässä on perusteena, ja myös sitä miten pystymme argumentoimaan koulujen puolesta, Seppä selvittää.

Sepän oman perheen lapsista kaksi käy Koivulan koulua ja kaksi Metsolan koulua. Seppä kuitenkin muistuttaa, että lakkautusuhan alla olevia kouluja yhdistää se, että lakkautuksilla haettavia säästöjä ei ole kyetty perustelemaan kaupungin taholta.

- Säästöperuste on muuttunut jo kolmeen otteeseen. Alun perin syyksi tarjottiin säästöä koulujen remonttikuluissa. Kun tämä kyseenalaistettiin, kaupungin tilapalvelujohtaja myönsi, että luvut perustuvat tilastokeskuksen kertoimiin, Seppä sanoo.

”Rahan ei pidä ajaa ihmisten ohi”

Toinen kysymys koulujen osalta on se riittääkö niihin tulevaisuudessa oppilaita. Kaupungin kanta on, että puolityhjiä kouluja ei kannata säilyttää. Seppä kertoo, että Kotkan tulevaisuus ry:n aktiivit saivat käsiinsä raportin, jonka mukaan esimerkiksi Langinkosken koulussa ei ole yhtään tilaa ylimääräisille lapsille. Metsolan koulun oppilaat siirrettäisiin Langinkoskelle, mikäli koulu lakkautettaisiin.

- Mielestäni tämä on outoa, sillä samaan aikaan Langinkosken koulun remonttiin on varattu 11 miljoonaa euroa. Kouluun siis todennäköisesti rakennetaan melko iso lisäsiipi, Seppä sanoo.

Yhdistyksen nimen mukaisesti, Tomi Seppä toivoo, että Kotkan tulevaisuus olisi nykyhetkeä ruusuisempi. Hänen mukaansa talouden ei pidä ajaa kaupunkilaisten ohi.

- Toivoisin, että Kotkan tulevaisuus olisi sellainen, että täällä oikeasti ajateltaisiin ihmisiä eikä rahaa, Seppä toteaa.