Kiinalaisen ravintolan karu alku: ”Koira on niin kallista Suomessa”’

Kiinalaisravintoloiden määrä nousi Suomessa kohisten 1980 - 1990 -lukujen vaihteessa. Pekingistä Suomeen muuttanut kiinatar Jin Wei Guo avasi ravintolan keskellä lamaa. Hän sai keksiä selityksiä asiakkaille, jotka luulivat keittiössä paistuvan koiraa ja rottaa.

Suomi
Jin Wei Guo joutui 20 vuotta sitten selittelemään usein mitä kiinalaiset ruuan nimet menulistalla tarkoittavat. Nyt hän osaa myös arvostaa suomalaisia makuja. Oma ravintolan iso akvaario on tärkeää pitää puhtaana. Se kielii myös ravintolan puhtaudesta.YLE / Miki Wallenius

Kiinalainen Jin Wei Guo avasi oma ravintolan Hämeenlinnaan vuonna 1991. Se oli vasta toinen kiinalainen ravintola kaupungissa.

- Suomalainen ruoka oli minulle vierasta ja kaipasin kiinalaista ruokaa. Niinpä ajattelin, että perustan oman ravintolan. Minulla oli tiedossa jo ammattikokki.

Alku oli hiljaista, sillä Suomeen oli iskenyt lama. Pikkuhiljaa ihmiset alkoivat käydä ravintola Dragonissa ja rohkaistuivat kokeilemaan eksoottiselta näyttävää ruokalistaa.

Hämäläisetkin olivat jostain kuulleet, että Kiinassa syödään kaikenlaista. Niinpä he kysyivät rouvan Guolta, että onko hänenkin ravintolassaan tarjolla kissaa tai koiraa ja onko puikoilla pakko syödä.

- Koiranliha on täällä kallista. Me myymme vain possua, nautaa ja kanaa, Jin Wei Guo vitsaili asiakkaiden kanssa.

Puikoilla syöminen oli toinen asia, joka oli suomalaisille outoa kiinalaisessa ravintolassa. Moni yritti, mutta jätti kesken, koska ”ruokailu kesti sitten aivan liian pitkään”. Jotkut sitkeät oppivat taidon ravintolaemännän kannustamana.

Kiinalainen arvostaa suomalaista graavikalaa

Suomalainenkin ruoka kelpaa jo nykyisin rouva Guolle.

-Tykkään karjalanpaistista, uusista perunoista, savustetusta lohesta, sekä graavilohesta ja -siiasta. Me myös sienestämme ja teemme sienisalaatin suoraa metsästä, Jin Wei Guo luettelee herkkuhetkiään.

Ravintolayrittäjä on asunut nyt Suomessa 23 vuotta. Hän on myös oppinut suomalaisia tapoja.

- Tykkään asua Suomessa. Kotona Kiinassa on kiva käydä, mutta haluan asua täällä.

Hidas hämäläisyys tarttuu

Kiinalaisten ystävien mukaan Guo on nykyisin hitaampi kuin kiinalaiset yleensä.

- Niinpä kerron heille, että minä asun Hämeessä ja me olemme hitaita, Guo nauraa.

Jos Guo tulisi nyt Suomeen, hänellä olisi paljon paremmat mahdollisuudet päästä opiskelemaan kuin parikymmentä vuotta sitten.

- Jos tulisin Suomeen nyt, haluaisin ensin opiskella jonkun ammatin, ehkä ihan jotain muuta. Haluaisin opiskella vaikka bisnestä ja liiketaloutta.

Lähteet: YLE Häme / Miki Wallenius