Automaatin lihapullat ja tilliliha maistuvat Mäntyharjun mummoille ja papoille

Varttunut mäntyharjulainen väki pääsi maistelemaan kiistellyn Menumatin ateria-automaatin ruokatarjontaa keskiviikkona. Suomalaiskeksinnön tarjoamalla ruokalistalla oli paistettua kirjolohta, lihasipulipataa, lihapullia, broileria ja sinappihärkää. Innokkaat testimaistajat kehuivat makua, mutta arvuuttelivat ateriapalvelun hintaa ja tekniikkaa. - On tämä parempaa kuin lentokoneruoka, Kalevi Laitinen pohdiskeli.

Kotimaa
Ateria-automaatin toimintaa ja pakastimen sisältöä esiteltiin Mäntyharjulla.
Ateria-automaatin toimintaa ja pakastimen sisältöä esiteltiin Mäntyharjulla.YLE / Jani Väisänen

Mäntyharjun kotihoidon ateriapalveluja reivataan uuteen uskoon. Kunnan ateriapalvelun avuksi on tarjottu puhuvaa ateria-automaattia, jota esiteltiin Menumatin tilaisuudessa Taruvuoren kerhotiloissa. Mummoille ja papoille automaattiruoka maistui, vaikka kotiruoka asetettiin usein ykköseksi.

Mäntyharjulainen Aili Liukkonen valmistaa vielä itse ruokansa.

- Ihan kivalta ateria-automaatti näytti, mutta minulla on niin pieni keittiö, että ei aparaatti sinne sovi. Ehkä myöhemmin palvelua voisi ajatella. Laitan ja lämmitän ruokani itse, ja tänään oli kaupan tiskin kaloista lohikeittoa, kehaisee Liukkonen.

Erkki Karjalainen makustelee automaatin ruokia mielellään, mutta palvelun hinta ja tuoreiden vihannesten puute askarruttaa. Ruokalautaselta vihreää löytyy paljon, mutta pakasteena.

- Tässä vaiheessa ruokapalveluasia ei ole itselleni ajankohtainen, mutta tulevaisuutta ajatellen ei vaikuta huonolta ajatukselta. Laitetta on helppo käyttää, mutta suurin ongelma on varmasti vihannesten ja marjojen saanti. Onneksi ihmiset käyvät vielä niin paljon metsässä, että sen asian pystyy järjestämään itse. Ja ruokalistalta puuttuu perunalaatikko ja läskisoossi, naurahtaa Erkki Karjalainen tarjoilupöytää tutkiessaan.

"Parempaa kuin lentokoneruoka"

Pääruoka on maisteltu ja hyväksi havaittu, ja sitten on jälkiruoan vuoro. Esittelytilaisuudessa jälkiruoaksi on luvassa tryffeli- ja mansikkaleivoksia, omenapiirakkaa, mansikkaista vispipuuroa, puolukkavaahtoa ja lettuja hillon kanssa, kertoo Menumatin palvelupäällikkö Tiina Lappalainen. Liharuoan jälkeen jälkiruoka maistuu myös Kalevi Laitiselle.

- Kyllä tämä on ihan hyvää ruokaa, mutta vaimokin laittaa hyvää kotiruokaa. Yksi vaihtoehto meidän taloudessa olisi, että ottaisimme kotipakastimeen yhtiön valmisruokaa, jota sitten lämmitettäisiin mikrossa tai omassa uunissa. Kyllä nämä maistuvat paremmilta kuin lentokoneruoat, kertoo mies, joka viittaa arviollaan Finnairin tytäryhtiön Finncatering Oy:n kanssa tehtävään yhteistyöhön.

Katri Tervonen ja Lempi Koivula ovat tulleet maistelutilaisuuteen yhdessä. Naiset eivät tyrmää ajatusta ateria-automaatista, mutta heitä epäilyttää aterian hinta.

- Osa maistuu teolliselta, mutta osassa kyllä on hyvä kotiruoan maku. Jos on hyvässä kunnossa, pystyy ruokaa automaatin kanssa valmistamaan. Mutta jos on dementia tai liikuntarajoitteinen, silloin se voi on hankalaa, arvioi Katri Tervonen.

Vieruskaveri Lempi Koivula on Katri Tervosen kanssa samoilla linjoilla.

- Hyvältä automaatin valmisruoka maistuu, mutta omatekoinen ruoka vie voiton. Jos kotona laitan keiton, syön samaa keittoa 2-3 päivää, ja se tulee automaattia halvemmaksi. Kun järki on päässä, niin kyllä ateria-automaatin kanssa pystyy pelaamaan. Jos ei "pallo" pelaa, niin silloin automaatin kanssa voi tulla vaikeuksia, tuumailee mäntyharjulainen Lempi Koivula.

Lähteet: YLE Etelä-Savo