1. yle.fi
  2. Uutiset

Akka-koira herätti, isännän henki säästyi

Rantasalmelaisen Jukka Immosen kotiin ei pääse ilmoittamatta vieras, eikä edes se inha punainen kukko. Viime sunnuntai-iltana Jukka Immosen herätti kesken unien jämtlanninpystykorvanarttu Alma. Herätykseen oli hyvä syy, talossa oli tulipalo. Koira oli todella ihmisen paras ystävä.

Kotimaan uutiset
Jukka Immonen ja Akka-koira.
Valpas Akka-koira pelasti Isäntänsä Jukka Immosen.YLE / Paavo Koponen

-Olin jo nukkumassa, kun koira tuli nuolemaan kasvoja, Jukka Immonen kertoo. Talo oli jo täynnä savua. Ensimmäiseksi hän toimitti koiran häkkiin pihalle turvaan. Omin neuvoin tulipalo ei sammunut, vaan oli kutsuttava palokunta. Palomiehet repivät lattian auki ja palo saatiin sammumaan ennen täystuhoa. Remontoitavaa tuli paljon.

Isännän kanssa talossa nukkumassa oli reilun vuoden ikäinen jämlanninpystykorva Kiertäjä Alma, tuttujen kesken Akka.

-Akka sopii hyvin kutsumanimeksi metsäreissuilla, ja koirakin nimensä heti tuntee, kertoo Immonen. Akka onkin lahjakas metsästyskoira. Se haukkui jo ensimmäisen hirvensäkin viime syksynä. Se on myös hyvin ystävällinen koira.

Hyväluontoisen rodun malliesimerkki

-Tämä on semmoinen korvan nuolija, kehuu Immonen syliin tunkevaa koiraa. Tosin jämtlanninpystykorva onkin hyväluontoinen rotu. Äkäisiä ne eivät ole oikein koskaan.

Jukka Immonen on kasvattanut jämtlanninpystykorvia muutaman pesueen verran kolmenkymmenen vuoden aikana. Nyt talossa on Akan lisäksi viisivuotias Täplä.

Immosen ja hänen koiriensa palkintokaapissa on myös kymmenittäin palkintoja hirvenhiihdosta ja hirvenjuoksusta. Kilpailutapahtuma on usein koko päivän mittainen koetus. Hirven hakuun saa käyttää neljä tuntia ja haukkuun viisi tuntia. Kilpailuissa Immonen on käynyt Tuusulasta Kemijärvelle ja Alastarosta Ilomantsiin, eli Suomi on käyty päästä päähän ja laidasta laitaan.

-Tupa-Ukon Kennel tämä tarha on ollut nimeltään, ja kyllä minut tunnetaan, sanoo Immonen. Myös Akka-koira on nyt tunnettu otus pelastustyönsä vuoksi.

-Kyllä tätä vielä palkitaan moneen kertaan, Immonen lupaa. Nytkin, kun järkytys ja mielipaha vaivaavat ankarasti, on koirista iso apu, kun ovat seurana.

Lähteet: YLE Etelä-Savo

Lue seuraavaksi