Metallimusiikin tarjonta käy ylikierroksilla

Metallimusiikkiin keskittyvää sisäfestivaalia on vaikea saada pääkaupunkiseudulla kannattamaan suuren metallimusiikkitarjonnan takia. Kaapelitehtaan Finnish Metal Expo tarjoaakin fanille musiikin lisäksi messut.

kulttuuri
Näytteilleasettajia Finnish Metal Expossa.
FME yhdistää messut ja metallimusiikin.Terhi Ylimäinen

FME tarjoaa kahdessa päivässä kaikkiaan parisenkymmentä yhtyettä kahdelta lavalta. Vaikka suuret maailmantähdet pienen sisäfestivaalin jättävätkin väliin, on kansainvälistä osaamista silti tarjolla.

Perjantaina ilta huipentuu brittiläisen Paradise Lostin ja saksalaisen Edguyn keikkoihin. Tapahtumaa järjestävä Finnish Metal Eventsin promoottori Jouni Markkanen onkin tyytyväinen kiinnityksiin.

- Sanoisin, että nämä ovat ehkä A-2 -sarjaa. Isojen festivaalien headline-tason bändit puuttuvat tässä tarjonnassa.

Sisällä seinät tulevat vastaan

Sisätiloissa yksi luonnollinen rajoittaja on yleisökapasiteetti. Esimerkiksi taivasalla järjestettävä Tuska vetää 14 000 ihmistä päivittäin, kun Kaapelitehtaalle mahtuu 2 500 metallipäätä.

- Yksinkertainen laskuoppi kertoo sen, että sisätiloissa ei ole varaa samanlaisiin artistisatsauksiin. Lipun hintaa ei voi hilata satoihin euroihin, toteaa Markkanen.

Festivaalikysyntää rajoittaa myös Helsingin kova metallimusiikkitarjonta. Markkasen mukaan metalligenre käykin tällä hetkellä ylikierroksilla.

- Kyllä sitä tarjontaa on tällä hetkellä niin paljon, että ylikuumenemisesta voi puhua. Jos katsoo, miten paljon Helsingissä tapahtuu esimerkiksi klubeilla metallikonsertteja viikoittain, niin ei tänne voi kovin paljoa bändejä enää tuoda.

Musiikki ja messut samassa paketissa

FME ei ole pelkkä keikkatapahtuma. Samalla järjestetään metallimusiikkiaiheiset messut, jossa nelisenkymmentä tahoa markkinoi toimintaansa faneille ja muille ammattilaisille. Tämä on tarpeen, sillä pelkillä keikoilla tapahtuma on vaikea saada kannattamaan.

- Sisäfestivaaleja on kokeiltu jonkin verran. Ne ovat usein valmiita bändipaketteja, jotka kiertävät. Ne yleensä toimivat. Tämä meidän Expo on hieman erilainen tapahtuma.

Kaapelitehtaalla musiikki ja messut kulkevatkin käsi kädessä.

- Faneille nämä konsertit on varmaankin kovin juttu. Ammattilaisten jorina on enemmän kulisseissa tapahtuvaa toimintaa, katsoo Jouni Markkanen.

Paikalle odotetaan paria tuhatta metallimusiikin ystävää kumpanakin päivänä.

Lähteet: YLE Helsinki