1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Turusta löytyi Euroopalle tuntematon surviaissääski

Turun Pomponrahkan soidensuojelualueelta on löydetty Euroopalle uusi hyönteislaji, Georthocladius platystylus. Kaksisiipisiin kuuluva surviaissääski kerättiin suolta viime vuoden kesäkuussa ja sen määritti salolainen Lauri Paasivirta.

Georthocladius platystylus -surviaissääsken pyrstön lähikuva. Kuva: Turun yliopisto

Laji on kuvattu koiraana Kaliforniasta 1983 eikä sen naarasta ole löydetty. Pomponrahkan yksilö oli koiras. Euroopasta tunnetaan entuudestaan vain yksi neitseellisesti lisääntyvä saman suvun laji.

Asia on mutkikas, sillä on pieni mahdollisuus että Kaliforniasta kuvattu laji onkin eurooppalaisen lajin koiras, joka olisi hyvin harvinainen eikä siksi joutunut tutkijoiden pyydyksiin. Asian varmistaminen vaatisi DNA-tutkimuksia.

Pomponrahkan tutkijoiden aarreaitta

Pomponrahkalta on määritetty myös muita harvinaisia soilla eläviä surviaissääskiä, joiden lähimmät tunnetut esiintymät ovat satojen kilometrien päässä pohjoisessa Suomessa.

Turun Pomponrahka on yksi lounaisen Suomen arvokkaimmista soista. Vaikka suo on pinta-alaltaan pieni, on se esimerkiksi hämähäkki- ja rahkasammallajistoltaan erittäin runsas.

Pomponrahka on kuivunut vuosikymmeniä sitten tehtyjen ojitusten seurauksena, ja suolta on hävinnyt useita ravinteisten soiden sammalia. Parhaillaan käynnissä olevassa tutkimuksessa pyritään kartoittamaan Pomponrahkan tuntematonta kaksisiipislajistoa.

Turun yliopiston eläinmuseon johtamassa hankkeessa arvioidaan suon nykytilaa ja ennallistamistarvetta kaksisiipisten avulla. Kaksisiipiset ovat yksi maailman monimuotoisimmista eliöryhmistä ja yksistään Suomesta tunnetaan lähes 6 500 lajia.

Suomesta on havaittu huimat 770 surviaissääskilajia, joista n. 30 on toistaiseksi tieteelle tuntemattomia.