1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kouvola

Kouvolalaisella luksusvedellä maailmanmarkkinoille

Kymenlaaksolaiset elintarvikealan yrittäjät tähtäävät Venäjän markkinoille. Moskovan ruokamessuilla esillä on muun muassa Lumo-merkkistä lähdevettä, jota pullotetaan Kouvolan Saaramaalla. Italialaisiin lasipulloihin pakattu vesi on vientimarkkinoille suunnattu luksustuote.

Kouvola
YLE / Juha-Pekka Inkinen

Mika Merta Kouvolan Saaramaalta nostaa ja pullottaa lähdevettä sukutilallaan olevasta suuresta lähteestä. Nyt Lumo-niminen tuote on esillä Moskovan Prodexpo-ruokamessuilla.

- Vesi maistuu moskovalaisille hyvin. Kova kiinnostus on päässyt yllättämään täysin, Merta kommentoi messujen hälinässä.

Prodexpo on yksi maailman suurimmista elintarvikealan messuista. Merralla on messuilla mukanaan 30 litraa Lumoa, jota tarjoillaan pienistä pikareista asiakkaille. Merran mukaan venäläiset tuntevat suomalaisen laadun. Kehuja on tullut sekä itse vedestä että pullon muodosta.

- Vesi on laadultaan erittäin hyvää, se on tutkittu moneen kertaan. Siitä ei tarvitse suodattaa mitään pois, eikä siihen myöskään lisätä mitään, Merta kertoo.

Kuusikulmainen pullo hidastaa pullottamista

Mika Merta rakennuttaa parhaillaan pullottamoa, joka valmistuu huhtikuun aikana. Varsinainen tuotanto on tarkoitus aloittaa toukokuussa. Ensi alkuun tuotantomäärät tulevat olemaan melko pieniä.

- Jos saamme toimitettua kaksi rekkalastia kuukaudessa, olemme alkuvaiheessa tyytyväisiä siihen, Merta sanoo.

Pullottaminen on hidasta esimerkiksi pullon kuusikulmaisen muodon takia. Muotoilusta vastaa suunnittelija Jukka Leino.

- Pullossa on pitkä karahvinomainen kaula, sekä normaalia suurempi suuaukko. Pullot tulevat Italiasta, koska sieltä tulee maailman paras kirkas lasi. Etiketissä ja korkissa on sinivalkoinen suomalaisuutta korostava ilme, Merta kuvailee pulloa.

Markkinointi tähtää vientiin

Pietarilainen kauppakeskus Lend alkaa kuljettaa Lumo-vettä Venäjälle toukokuussa. Luksusluokan vedellä suunnataankin Merran mukaan ennen kaikkea ulkomaisille markkinoille.

- Olemme markkinoineet tuotetta Keski-Eurooppaan, arabimaihin ja Yhdysvaltoihin sekä tietysti Venäjälle.

Kaakkoissuomalaisia tuotteita esittelevät Moskovan ruokamessuilla myös Aurinkotarhat-puutarha Anjalasta ja Saparokuja Luumäeltä.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Pyry Ojala

Lue seuraavaksi