1. yle.fi
  2. Uutiset

2 300 espanjalaista hoitajaa haluaa Suomeen

Etelä-Euroopan heikko taloustilanne ajaa sikäläisiä sairaanhoitajia Suomeen. Esimerkiksi Espanjasta hoitajia olisi tulossa noin 2 300. Asia käy ilmi työperäistä maahanmuuttoa edistävästä Työhön Satakuntaan -kampanjasta. Kampanjan saama innostus on yllättänyt Satakunnan ELY-keskuksen koordinaattorit täysin.

Kotimaan uutiset
Hoitajia sairaalan käytävällä.
Yle

Työhön Satakuntaan -kampanja tarjoaa sosiaali- ja terveysalan työnantajille mahdollisuuden palkata työntekijöitä perushoitajan tasoisiin työtehtäviin. Kielitaidon karttuessa työntekijöitä voidaan siirtää myös sairaanhoitajiksi.

Ensimmäiset espanjalaiset syksyllä

- Etelä-Euroopan taloustilanne ja palkkojen leikkaukset Espanjassa ovat johtaneet siihen, että kiinnostusta on muihin maihin, kertoo projektikoordinaattori Samuli Jalkanen Satakunnan ELY-keskuksesta.

Hakemusten perkaustyö on käynnissä.

- Kyllä joukossa on sen verran työkokemusta omaavia ja englantia osaavia, että varmasti löytyy sopivia Suomeenkin.

Tavoitteena on, että ensimmäinen erä espanjalaisia sairaanhoitajia voisi tulla Suomeen ensi syksynä.

- Ulkomaalaisten työntekijöiden tulo Suomeen on ihan myönteinen asia. Tietysti kieli ja meidän kokemuksemme mukaan myös kotouttaminen on iso kysymys, sanoo hallintoylijohtaja Paula Asikainen Satakunnan sairaanhoitopiiristä.

Työhön Satakuntaan-hankkeessa on varattu rahaa espanjalaisten suomen kielen opetukseen jo ennen Suomeen tuloa.

Pulaa etenkin kunnallisella puolella

Terveydenhuollon työvoimapula vaihtelee alueittain ja toimipisteittäin. Terveydenhuollossa suurin ongelma työvoiman saamisessa tuntuu olevan kunnallisella puolella.

- Kyllä tällä hetkellä on ongelmia. Lähinnä vanhuspalveluun, avohuoltoon ja ikäihmisten hoitoon on rekrytointiongelmia, sanoo peruspalvelujohtaja Terttu Nordman Porista.

Hoitajia ja metallimiehiä

Satakunnan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen Työhön Satakuntaan -projekti aloitettiin vuonna 2008. Sen aikana Satakuntaan on saapunut reilut sata työntekijää.

Hoitajien lisäksi työntekijöitä ollaan saatu elintarvike-, maatalous- ja metallialoille.

Työntekijät ovat tulleet Virosta, Bulgariasta ja Puolasta.

Vastaavanlainen kampanja on meneillään myös Kymenlaaksossa.

Lähteet: YLE Satakunta

Lue seuraavaksi