Sähköelvytin saa sydämen takaisin tahtiin

Sairaalasarjoista tuttu defibrillaattori yleistyy yritysten ja jopa yksityisten käytössä. Sydämen rytmin korjaava laite on kuulunut jo lähes vuoden ensiapukurssienkin kalustoon.

Kuva: YLE Keski-Suomi / Jussi Lindroos

Ensiaputilanteissa käytetyt defibrillaattorit ovat yleistyneet myös sairaaloiden ulkopuolella. Defibrillaattori on laite, jolla sydänpotilaan henki saadaankin useimmiten pelastettua. Sillä pyritään sähköimpulssia käyttäen saamaan potilaan häiriötilassa olevan sydämen rytmi takaisin normaaliksi.

Defibrillaattorin käyttö ei korvaa ammattiapua, mutta helpottaa pahaa tilannetta, kunnes raskaampi kalusto saapuu.

- Mitä nopeammin tämä laite saadaan paikalleen sen parempi potilaan ennuste on. Jos ensivasteen tulo kestää, ei olla enää pelkästään sen varassa. Kuka tahansa voi tätä kyllä käyttää, kertoo ensiapukouluttaja Sari Reinikainen Suomen Punaisesta Rististä.

Laite ohjeistaa

Laitteen käyttö on helppoa: virta kytketään päälle ja noudatetaan koneen antamia ohjeita. Laitteesta sähkö siirtyy sydämeen potilaaseen kiinnitettävien päitsimien avulla. Kone tunnistaa ne sydämen rytmihäiriöt, joihin siitä on apua, joten haittaa sillä ei voi vahingossa tehdä.

- Moni muistaa laitteen television lääkärisarjoista. Ensireaktioissa käytön harjoitteluun on usein pientä hämmennystä ja ehkä arkuutta, Reinikainen kertoo.

Sari Reinikaisen mukaan laite tuli mukaan ensiapukoulutukseen viime keväänä. Perinteiselle ensiaputaidolle on kuitenkin edelleen käyttöä:

- Puhallus-painallus -metodilla pidetään potilas siinä kunnossa, että sähköllä elvytys ylipäätään auttaa, hän muistuttaa.

Yhä yleisempi apukeino

Defibrillaattoreita on käytössä sairaaloissa, ambulansseissa, ensivasteyksiköissä sekä nykyisin myös suurimmissa tavarataloissa ja laivoissa. Jokunen yrityskin on jo hankkinut laitteen pahimman varalle. Defibrillaattoreiden hinnat ovat 1200 eurosta ylöspäin, joten aivan joka ensiapulaukkuun sellaista ei ole ainakaan lähiaikoina ilmestymässä.

- Pääsääntö on se, että laitteesta on eniten hyötyä paikoissa, joissa ihmisiä on paljon. Kauppakeskuksissa ja vastaavissa myös sattuu eniten ensiapua vaativia tapauksia, kertoo Henna Korte, Punaisen Ristin ensiapukoulutuksen päällikkö.

Suomen Punainen Risti on kokoamassa rekisteriä kaikista yksityisessä tai yritysten käytössä olevista defibrillaattoreista. Sen tulisi olla käyttökunnossa maaliskuun loppupuolella, silloin sinne voi syöttää tietonsa.

- Rekisteriin ei ole pakko osallistua, mutta se on erittäin toivottavaa. Ammattiauttajien on hyödyllistä tietää, missä laitteita on, Henna Korte vetoaa.