1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Timo Kaukonen

Sauna-Timon kolme syntymää kirjaksi

Kirjailija Timo Sandberg kirjoitti kirjan ystävästään Timo Kaukosesta, joka voitti löylyn maailmanmestaruuden ja meinasi itse menehtyä viimeisessä kilpailussa, jossa kilpakumppani kuoli. Dekkaristille Kaukosen tarina kiteytyy suomalaisuuden piirteisiin.

Timo Kaukonen
Löylyn MM-kisat Heinolassa.
Löylyjä ei heitetä ensi kesänä Heinolassa.YLE

Useita menestyneitä rikosromaaneja kirjoittanut nastolalainen Timo Sandberg oli kiinnostunut löylykilpailijan tarinasta jo ennenkuin siitä tuli tragedia.

- Olen tuntenut Timon kymmenisen vuotta ja kirjoittanut hänestä jo aiemmin muutaman lehtijutun.

Kariston toimitusjohtaja esitti Sandbergille Kaukosen tarinan kirjoittamista. Saunamestari pyrkii löytämään syitä sille, miten hauskasta löylykilpailusta tuli niin tiukka kilpailulaji, että se johti yhden ihmisen menehtymiseen ja toisen vakavaan vammautumiseen.

- Lukija saa itse päättää onko kyse hulluudesta, suomalaisesta sisusta, joka on jotain erityistä - vai sankaruudesta, kuten jotkut sanovat? Kirja ei ota siihen kantaa, vaan kertoo tarinan.

Timo Sandberg ihmettelee miten Kaukonen voi olla niin elämänmyönteinen, vaikka kävi kuoleman portilla. Ja miten hänelle oli niin tärkeää, että löylymestaruus säilyy Suomessa.

- Hän voisi viettää syntymäpäiväänsä kolme kertaa, sillä on jo lapsena toipunut aivokalvontulehduksesta, johon oli kuolla. Nyt tämä löylykilpailuista toipuminen on ihme ja sitten on tietysti hänen varsinainen syntymäpäivänsä, Sandberg kertoo.

- Hän ajatteli jossain vaiheessa, kun tuskat olivat kovat, että venäläinen pääsi helpolla. Nyt hän kiertää jälleen saunalähettiläänä maailmalla. Toipuminen on uskomaton tarina, kuvaa kirjailija Sandberg.

Saunamestari julkaistaan Lahden kirjamessuilla 18.-19- helmikuuta.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi