Hyppää sisältöön

Kirja kovissa vai pehmeissä kansissa?

Aiemmin pehmeäkantisiksi pokkarikirjoiksi miellettiin lähinnä kioskeissa myytävät harlekiiniromaanit. Nykyään lähes kaikki teokset, genreen katsomatta, julkaistaan paitsi kovakantisina myös pokkariversioina. Sekä pehmeä- että kovakantisille kirjoille löytyy lukijansa ja käyttötarkoituksensa.

Pokkarikirja maksaa kalleimmillaan noin 12 euroa, siis vain kolmasosan kovakantisesta. Kovakantinen kirja ilmestyy uutuutena, jota pokkarikirja seuraa vasta noin vuoden kuluttua.

Myymälävastaava Niina Leppänen Suomalaisesta kirjakaupasta Seinäjoelta kertoo, että ennen pokkariversio odotutti itseään kolme tai neljäkin vuotta, mutta nykyisin pokkareita kustantavien kustantamojen määrän lisääntyminen on kiristänyt tahtia.

Pokkarikirjojen myynnin kasvun suurin syy on se, että pokkarit ovat uudempia ja niitä julkaistaan laajemmalta alalta. Pokkareista löytyy jännitystä, dekkareita sekä historiaa tai psykologiaa käsitteleviä teoksia.

- Lasten kuvakirjoja ei ole juurikaan pokkareinta, mutta nuorten kirjoja on enemmän. Potterit on kaikki nykyään pokkareina, samoin tämä Nälkäpeli-sarja, joka on tällä hetkellä tosi suosittu.

Lahjaksi kovakantinen, lomalle pokkari

Pokkarit eivät kuitenkaan syö kovakantisen kirjan suosiota, vaan kummallekin versiolle löytyy lukijansa ja käyttötarkoituksensa.

- Lahjakirja on kovakantinen, koska se näyttää hyllyssä paremmalta ja on arvokkaampi, Leppänen kertoo.

- Kovakantinen on aina uutuus. Moni odottaa suosikkikirjailijansa uutuuskirjan julkaisua useamman kuukauden, eikä tällöin odotusta venytetä vuotta eteenpäin, ja odoteta pokkariversiota.

Kovakantinen kirja on myös kestävämpi ja se pidetään usein itsellä. Kovien kansien suojaamille sivuille palataan yhä uudelleen ja uudelleen.

Vastaavasti pehmeäkantinen pokkarikirja kelpaa kierrätettäväksi ja lainattavaksi eteenpäin. Pokkarit ovat monesti heräteostoksia, joita kirjakauppiaat tyrkyttävät liikkeidensä ovensuissa.

- Halvan hinnan vuoksi moni uskaltaa ostaa vieraankin kirjailijan kirjoja pokkariversiona, ja aiheista, jotka eivät ole niin tuttuja. Ihmiset uskaltavat kokeilla rohkeammin, kun pokkari on vain kolmasosan kovakantisen hinnasta, Leppänen sanoo.

- Moni ostaa myös useamman pokkarin kerralla: arvo on sama ja sisältö samoin. Pokkari ei ole mikään lyhennetty versio.

Leppänen itse myöntää tarttuvansa useammin kovakantiseen teokseen. Kaikkialle arvokasta kovakantista ei kuitenkaan halua ottaa mukaan.

- Lomamatkalle en malttaisi ottaa kovakantista, koska haluan pitää kirjani hyvässä kunnossa. Pokkareita voi napata useammankin kevyeksi kesälukemiseksi. Yhden koneeseen, toisen rannalle ja kolmannen iltalukemisiksi.

Pokkari on kesäkirja, joka kulkee näppäräsi lomalle. Ei ole vaarallista, mikäli pokkarikirja unohtuu tai suttaantuu.

- Sellainenhan olisi kesän kaunein trendi, että ihmiset kulkee helteillä, ja niillä on toisessa kädessä vesipullo ja toisessa pokkari, Leppänen sanoo.

Uhkaako E-kirja?

Tekniikka mahdollistaa kirjojen lukemisen erityisten lukulaitteiden näytöiltä. Leppänen uskoo E-kirjojen suosion kasvavan, mutta tietää paperisen kirjaversion pitävän vielä pintansa.

- Pikkemminkin nämä täydentävät toisiaan. E-kirjat ovat nousussa ja käyttäjät, jotka ovat lukulaitteen hankkineet, hankkivat kirjansa näppärästi internetistä. Monta kertaa on kuitenkin tärkeää päästä hypistelemään ostettavaa kirjaa.

E-kirjat ja lukulaitteet odottavat vielä laajempa tietoisuutta ja isompaa yleisöä.

- Hinta tulee eteen, koska lukulaitteet tietysti vielä maksaa, edullisimmat taitaa noin 100 euroa olla.

- Nuori sukupolvi on näissä edelläkävijänä, joskin toinen pää on sitten vanhemmat ihmiset, koska siinä on se vaihtoehto, että lukulaitteessa pystyy saamaan tekstikoon suuremmaksi. Painetun kirjan tekstikokoa ei voi muuttaa, Leppänen muistuttaa.

E-kirjan läpimurto vaatii kuitenkin asennemuutostakin, koska monen kokemukseen kuuluu yhä sormen lipaiseminen sivun kääntämiseksi.

- Ja sitten varotaan, ettei tule suklaatahroja sivuille, Leppänen nauraa.

- Mutta kyllä se hienolta näyttää, kun näkee ihmisiä lentokoneissa ja junissa, jotka lukulaitteelta lukevat kirjaa.

Leppäsen mukaan on yksinomaan hienoa, että on vaihtoehtoja, miten lukea kirjaa.

- Pokkari, kaunokirja, äänikirja tai lukulaitteen kautta. Eihän sen ole väliä millä sitä lukee, kunhan vain lukee.

.
.