Entinen kasarmi Dostojevskin näyttämönä

Tuusulassa näytellään pian Dostojevskin Rikosta ja rangaistusta entisessä varuskuntarakasarmissa. Ilman omaa teatteritilaa toimivalle Keski-Uudenmaan teatterille esitysten räätälöinti poikkeaviin tiloihin on jo arkipäivää.

Raskolnikovina Tuusulassa näyttelee Johannes Korpijaakko. Kuva: YLE Helsinki

Entisen varuskunta-alueen sydämessä Hyrylässä sijaitseva Olympiakasarmi on heräämässä henkiin teatterin näyttämönä. Keski-Uudenmaan teatteri hioo Fjodor Dostojevskin klassikkoa esityskuntoon ohjaajaprofessori Kaisa Korhosen johdolla. Viime aikojen traagiset joukkosurmat tekevät murhatarinasta ajankohtaisen.

- Tämä rikoksen tekijä on yhteiskunnan kannalta se syyllinen, mutta emmekö me kaikki ole? On muutakin syyllisyyttä kuin se loppuun viety hirveä teko, Korhonen pohtii.

Korhonen ohjasi Rikoksen ja rangaistuksen ensimmäisen kerran vuonna 1990 Tampereen Teatteriin. Tällä kertaa hän halusi korostaa päähenkilö Raskolnikovin yksinäisyyden sijaan yhteisöä. Teatterin ydinporukkaan kuuluvalle näyttelijä Seppo Halttuselle se tarkoittaa useampaa roolia.

- Tässä on tällainen kollektiivi, jota me kaikki muut näyttelijät edustamme omien rooliemme lisäksi. Olemme hänen ajatusääntään.

Erikoinen tila vaatii luovuutta

Keski-Uudenmaan Teatterilta puuttuu oma tila, joten jokainen produktio joudutaan räätälöimään eri paikkaan. Teatteri on lisäksi jo pitkään havitellut valtionosuuden piiriin pääsyä – tuloksetta.

Rikos ja rangaistus oli sekin vaakalaudalla talousvaikeuksien takia. Esitykset ehdittiin kertaalleen jo perua, mutta kun Korhonen löydettiin ohjaajaksi ja kasarmi paikaksi, päätettiin teos toteuttaa.

- Täällä on lähes Tampereen kokoinen asiakasmäärä, joten selvästi on tällaiselle teatterille on tällä alueella tarvetta, Seppo Halttunen muistuttaa.

Olympiakasarmi pysyvästi kulttuurille?

Myös Tuusulan kulttuuritoimi luovii tilojen käytössä. Tulevan Hyrylän asuinalueen keskelle jäävän Olympiakasarmin se haluaisi pysyvämpään kulttuurikäyttöön, teatterin lisäksi näyttelyjen ja konserttien areenaksi.

- Nämä ovat arvokkaita ja hyviä rakennuksia. Me emme tarvitse mitään superlinnoja, hienoja palatseja, missä ainoastaan voi konsertteja ja muita järjestää, sanoo Tuusulan kulttuuri- ja museotoimenjohtaja Marke Naski-Multanen

Kokenutta teatterintekijää Kaisa Korhosta erikoinen tila on innostanut.

- Tämä assosioi vankilaan, vaikka tämä on kasarmi. Kysymys on sopeutumisesta ja sen tilan käyttämisestä, mikä on annettu, se on niin kuin käänteinen kokonaan ja se on tosi hauskaa, naurahtaa Korhonen.

Rikos ja rangaistus saa ensi-iltansa tiistaina 21. helmikuuta ja esityksiä on maaliskuun loppuun asti.