1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. seurakunnat

Cityseurakunta saa omat tilat Kanervalaan

Joensuun Cityseurakunta rakentaa suuren monitoimitalon Joensuun Kanervalaan tämän vuoden aikana. 16-vuotias seurakunta saa nyt ensimmäistä kertaa omat tilat, aikaisempien vuokratilojen sijaan. Asukkaissa uusi rakennus on herättänyt jo kysymyksiä.

Joensuun Cityseurakunnan pastori Jukka Laamanen esittelee tulevan Kanervala-talon luonnospiirustuksia. Kuva: YLE / Kaisu Lötjönen

JOENSUU Joensuun Cityseurakunta on ollut pitkään vailla kunnollisia tiloja. Aikaisemmin seurakunta toimi vuokralla kahdessa eri rakennuksessa, joissa ilmeni kuitenkin homehaittoja. Tällä hetkellä Cityseurakunta on kokonaan ilman tiloja ja toiminta on sijoitettu eri paikkoihin ympäri kaupunkia. Uuden, 700 neliömetrin kokoisen Kanervala-talon rakentamisen tarkoituksena on saada kaikki toiminta saman katon alle.

- Rakennuksen suuressa salissa voidaan järjestää esimerkiksi seurakunnan tapahtumia ja jumalanpalveluksia. Tarkoituksena kuitenkin on, että Kanervala-taloa voivat käyttää kaikki mahdolliset tahot, kuten esimerkiksi Kanervalan asukkaat. Lisäksi siellä voidaan järjestää esimerkiksi konsertteja. Vaikka osa on niin luullut, tämä ei ole kirkkorakennus, vaan laajemmankin yhteisön kokoontumispaikka, sanoo Cityseurakunnan pastori Jukka Laamanen.

Puistoalue mietityttää asukkaita

Kanervala-talo rakennetaan Vanamokadun ja Leinikkitien kulmaan, eräänlaiselle puistoalueelle. Tontin sijaintipaikka on herättänyt kysymyksiä alueen asukkaissa.

- Kanervalassa ollaan hyvin valveutuneita siitä, että puistoalueita ei käytettäisi muihin tarkoituksiin. Todellisuudessa alue on kuitenkin kaavoitettu nimenomaan tällaista tarkoitusta vasten, sanoo Laamanen.

Kanervala-talolle haetaan vielä rakennuslupaa, mutta tontti ja suunnitelmat pohjapiirustuksia myöten ovat jo olemassa. Kanervala-talo sisältää luonnoksen mukaan muun muassa suuren salin esiintymislavoineen, mikä mahdollistaisi talon esimerkiksi bändikäyttöön. Salissa voisi järjestää myös pitopalvelua suurelle joukolle ihmisiä. Rakennukseen suunnitellaan lisäksi jonkinlaista kahvilaa.

- Nykyään kaupungissa on bändeille olemassa Kerubi, mutta esimerkiksi pienemmät bändit, jotka eivät sinne pääse, voisivat tulla Kanervala-taloon, Laamanen pohtii.

Kanervala-talo käyttöön jo tänä vuonna

Kanervala-talon vuokrauksesta ovat tähän mennessä kiinnostuneet muun muassa kaupungin sosiaali- ja nuorisotoimi, evankelisluterilainen seurakunta ja Adventtiseurakunta. Kanervala-talon on tarkoitus olla käytössä jo tämän vuoden puolella. Rakennuksen kustannusarvio on noin miljoona euroa.

Cityseurakunta järjestää Kanervalan asukkaille tiedotustilaisuuden asiasta tämän viikon torstaina.

Joensuun cityseurakuntaan kuuluu noin 100 jäsentä. Seurakunta järjestää muun muassa ohjelmaa ja tapahtumia perheille sekä ruoka-apua kaupunkilaisille. Joensuun Cityseurakunta otti ruoka-avun ensimmäisenä Joensuussa käyttöön 11 vuotta sitten.