"Hirressä roikutaan vielä muutama kuukausi"

Varuskunnan lakkauttaminen Keuruulta pakottaisi monet etsimään uutta työtä tai muuttamaan työn perässä toiselle paikkakunnalle. Upseeriliiton luottamusmies Jukka Kinnunen kertoo, että sotilaat kokevat usein olevansa kutsumusammatissa ja varuskunnan kaavailtu lakkauttaminen tuntuu maton vetämiseltä jalkojen alta.

Kuva: YLE Keski-Suomi / Mika Rinne

KEURUU YLE Radio Keski-Suomen aamulähetyksessä tänään vieraillut Upseeriliiton luottamusmies Jukka Kinnunen Keuruun Pioneerirykmentistä toteaa, että tunnelma yt-neuvottelujen alkaessa on osin huojentunutkin.

- Jossain määrin tunnelmat on huojentuneet, sillä nyt käytännön työ pääsee alkamaan. Epävarmuudessa on hyvin vaikea elää.

Pioneerirykmentissä on Kinnusen mukaan edessä erittäin haasteelliset ajat.

- Ei kukaan tietenkään toivo, että jäisi työttömäksi ja huoli siitä, että tulenko kohdelluksi tasaveroisesti ja oikeudenmukaisesti, niin se alkaa nousta nyt päällimmäisten murheiden joukkoon. Väellä on huolta omasta selviytymisestä ja siitä kuinka oma perhe selviää. Ammatti-identiteetti mietityttää myös. Nämä ovat normaaleja inhimillisiä kysymyksiä ja vastuuhenkilöiden on löydettävä niihin vastauksia, kertoo Kinnunen.

Sotilaskoulutuksella työn löytäminen siviilipuolelta voi olla vaikeaa

Sotilaan koulutuksella ei siviilipuolelta ainakaan suoraan välttämättä töitä löydy.

- Ehkä tyrmistys oli se tunne, kun uudistukset alkoivat konkretisoitua. Varsinkin kun sotilaat on koulutettu vain ja ainoastaan yhtä työnantajaa varten, niin huolta on omasta työmarkkinakelpoisuudesta. Se ei ole niin hyvä kuin muilla. Kukaan muu kuin puolustusvoimat ei pysty tarjoamaan sotilaalle sotilaan töitä, ei ainakaan Suomalaisessa yhteiskunnassa.

Puolustusvoimien henkilöstölle pyritään etsimään korvaavaa työtä mahdollisesti muun muassa valtionhallinnosta. Kinnusen mukaan esimerkiksi henkilöstöhallintoon, koulutukseen ja logistiikka-alalle löytyy todennäköisesti nyt varuskunnissa työskentelevistä osaajia.

- Työnantaja on ilmoittanut ymmärtävänsä huolen ja viestittänyt, että henkilöstöä pyritään kohtelemaan oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti. Lopulliset päätökset siitä, mikä on kenenkin kohtalo tullaan tekemään kesäkuun loppuun mennessä. Muutama kuukausi hirressä roikkumista on tässä luvassa, kuvailee Kinnunen.

Asennemuutoskin tarpeen

Kinnunen kertoo, että uudessa tilanteessa vaaditaan myös uudenlaista asennoitumista.

- Varmasti aika moni sotilas kokee olevansa kutsumustyössä ja jos kutsumukselta viedään matto jalkojen alta, niin kyllä oma ammatti-identiteettikin häviää. Ammatti-identiteetti ei kuitenkaan tuo leipää pöytään ja jatkuvastihan ihmisiä siirtyy alalta toiselle eli kyllä tämä vaatii myös uudenlaista asennoitumista.

Suunniteltu varuskunnan lakkauttaminen on iso isku paitsi Keuruun kaupungille myös lukuisten perheiden arjelle.

- Keuruulta kun loppuu varuskunta, niin sinne ei ole enää paluuta. Puolustusministeriön ohjauskirjeessä todetaan, että pioneeri- ja suojelukoulu siirtyy Lappeenrantaan maasotakouluun ja muu koulutus siirretään Karjalan, Porin ja Kainuun prikaateihin. Osaaminen pitää siirtää nyt hallitusti usemmalle paikkakunnalle. Massairtisanomiset ovat epätodennäköisin vaihtoehto. Suunnittelu on vielä kesken ja päätökset tehdään myöhemmin tämän vuoden kuluessa, sanoo Kinnunen.