Vauhti on vienyt jo kaksi vuosikymmentä

Kontiolahtelainen Aki Karvonen edusti Suomea maastohiihdossa kansainvälisesti1980-luvulla. Esimerkiksi Sarajevon olympialaisissa 1984 Karvonen oli menestynein suomalainen mieshiihtäjä. Karvosen uralle mahtuu myös veritankkaus-episodi samalta vuosikymmeneltä. Aki Karvonen pitää itse 80-luvun merkittävimpänä tapahtumana uusien voiteiden saapumista hiihtourheiluun.

Kuva: Matti Asikainen / Yle

- No meillä ei ole vieläkään näkyvissä samalla lailla mullistavaa uutta tuotetta kuin mitä fluori oli tullessaan 1985. Olin itse paikalla Falunin maailmancupissa Suomen viestijoukkueessa kun huomattiin että Italian joukkueella on aivan ylivoimainen luisto kaikkiin muihin maajoukkueisiin verrattuna. Ja italialaiset hiihtivät vielä kaikki eri suksimerkeillä. Silloin havaittaiin että oli tapahtunut jotain joka tosiaankin mullisti sen voidemarkkinan.

-Tänäkin päivänä sitä samanlaista mullistajaa etsitään. Nämä isot kemian vaikuttajat ja teollisuus jotka ovat fluoripulvereiden takana haluaisivat löytää samanlaisen uuden tuotteen. Toisaalta suksivoidemarkkina on niin pieni, että panostuksetkin pitää suhteuttaa siihen markkinan kokoon. Fluoripulverikin tuli enemmänkin vaateteollisuuden kautta suksivoiteisiin.

Suurin muutos välineissä

Suksivoiteiden muutos on Karvosen mukaan ollut fluoripulverin tulon jälkeen maltillista, välinepuolen kehitys onkin ollut kiivaampaa.

- Pitovoiteiden osalta ollaan varmaan vielä samoilla linjoilla kuin 1980-luvulla. Tietenkin aineet ovat kehittyneet, varsinkin luistovoiteiden puolella nämä fluorit toivat huiman muutoksen. Varmaan kuitenkin eniten on kehittyneet välineet, sukset ja pohjamateriaalit. Latukoneet ovat nekin tuoneet lajiin vauhtia, kovempi latupohja näkyy suoraan kilometriajoissa.

Uralta ammattiin

Aki Karvonen lopetti aktiiviuransa 1980-luvun lopussa ja siirtyi Vauhti Speed -voideyrityksen vetäjäksi 1991. Yritystä tarjottiin Karvoselle jo aktiiviuran lopulla mutta silloin rahkeita ei vielä ollut. Nyt Vauhti työllistää kymmenkunta ihmistä.

- Toivo Turusen kanssa lähdettiin 1991 keväällä tähän mukaan. Ja jos ajattelee minun urheilu-uraa niin tämä yritys oli oikeastaan parasta mitä se toi, toisen ammatin. Ne kokemukset mitä olin saanut kansainvälisestä huippuhiihdosta antoivat hyvän pohjan lähteä voidepuolta kehittämään. Aktiiviuran perusteella minä tiesin jo mitä voiteilta halusin.

- Nyt ollaan jo pitemmän aikaa tehty sitä, ollaan saatu hyviä yhyeistyökumppaneita, eihän tätä kotikonstein tehdä. Ostettiin ja hankittiin tietoa ja taitoa. Tänä päivänä Vauhti on yksi tärkeä toimija suksivoidemarkkinoilla ihan kansainvälisessäkin mielessä.

- Vauhdille Suomi ja Pohjoismaat ovat tärkeimpiä alueita, Venäjä on suurin vientimaa. Se on meille hyvin tärkeä paikka. Vientiä on lisäksi Viroon, Tsekki on Keski-Euroopassa tärkeä alue.

Ampumahiihtoon mukaan

Vauhti on tähän mennessä näkynyt pääsääntöisesti maastohiihdon maailmancupeissa, nyt yritys ja sen tuotteet näkyvät ampumahiihdon MC-kilpailuissa Ruotsissa ja Suomessa. Voidevalmistajalle kotikenttäetu on kultaakin kalliimpi, hehkuttaa Aki Karvonen.

- Mikä sen mahtavampaa kuin Kontiolahden kisat tässä kotikylälllä. Valmistamme voiteet tässä kymmenen kilometrin säteellä ja voimme testata ja markkinoida niitä kotona, kaikki suuret toimijat Keski-Euroopasta ja muualta maailmasta tulevat tänne. Tämä on ihan loistava homma.