Pitseria-ammuskelu koettelee kansalaisten oikeustajua

Oulun viikonloppuinen pitseria-ammuskelu herättää kiivasta keskustelua vankeustuomioiden pituudesta ja rasismista. Ampujalla oli rankka henkirikostausta, mutta hän oli jo vapautunut tappotuomiostaan. Rasismikeskustelu vilkastui tänään, kun perussuomalaisten köyliöläisvaltuutettu halusi palkita ampujan.

Pizzeriat
Kynttilöitä pizzeria Monacon edessä
YLE

Pitserian edustalla palavat kynttilät muistuttavat ohikulkijoita Oulun Kaukovainiolla viikonloppuna sattuneesta ampumavälikohtauksesta. 24-vuotias mies ampui pitseriassa myöhään lauantaina kahta ulkomaalaistaustaista miestä, joista pitserian työntekijä kuoli ja toinen miehistä loukkaantui vakavasti. Ampuja surmasi myös itsensä.

- Onhan se aika järkyttävää, kun tuossa kotinurkilla sattuu tämmöistä. Eihän tämä muutenkaan rauhallisimmasta päästä ole tämä alue, sanoo Kaukovainiolla asuva Silja Hiltunen.

Lyhyet tuomiot kummastuttavat

Ampujalla oli rankka henkirikostausta mutta hän oli jo vapautunut vuonna 2007 taposta saamastaan pitkästä vankeusrangaistuksesta. Vakavasta rikoksesta tuomitun lyhyeksi jäänyt rangaistus on herättänyt hämmennystä.

- Ehkä niitä päästetään liian aikaisin nykyään vapaalle, että tuomiot pitäisi olla kovempia. Tämäkin kaveri oli saanut 11 vuoden vankeustuomion ja nyt oli jo vapaalla jalalla, Kaukovainion ostoskeskuksessa asioinut Ari Palokangas pohtii.

- Miksi tällä lailla tehdään, kun aina ne päätyvät sitten uudelleen kuitenkin rikoksen teille, kummastelee oululainen Aili Kaikkonen.

"Rasistinen motiivi ei ilmeinen"

Myös ampumavälikohtaukseen liittyvä rasismikeskustelu vilkastui tänään, kun perussuomalaisten köyliöläisvaltuutettu halusi Facebook-kirjoituksessaan palkita ampujan.

Kaikki pitseria-ampujan uhrit ovat ulkomaalaistaustaisia. 21-vuotias marokkolainen pitserian työntekijä kuoli ja 42-vuotias niin ikään marokkolainen mies loukkaantui vakavasti. Pitserian algerialainen työntekijä pääsi pakenemaan paikalta ja hälytti poliisit.

Poliisin mukaan ammuskelun rasismimotiivi ei ole ilmeinen. Myöskään muista motiiveista ei ole vielä tietoa.

Lähteet: YLE Oulu