1. yle.fi
  2. Uutiset

Biohiilipellettitehdas vahvistaisi koko maakuntaa

Biohiilipellettitehtaan saaminen Ristiinaan vahvistaisi koko Etelä-Savoa. Tehdas toisi työpaikkoja sekä suoraan että välillisesti puuraaka-aineen hankinnan kautta.

Teksti-TV Etelä-Savo
Suunnitelma biologistiikkakeskuksesta
Biohiilipellettitehdas tulisi perustettavan biologistiikkakeskuksen yhteyteen Ristiinassa.YLE / Kalle Pallonen

RistiinaSuunniteltu tehdas tarvitsisi reilut 10 hehtaaria maata toimintaansa. Kaavoitustyö Ristiinassa on alkanut Pellosniemen osayleiskaavan osalta.

- Osayleiskaavatyö käsittää Pelloksella Pellosniemen ja Ostolahden alueen. Siellä on tärkeä yhteistyökumppanimme UPM, jonka maille myös tätä suunnitelmaa työstetään. Kunnan maita tarvitaan myös valtatien varrelta. Suunnitellaan siis laajempaa tehdasaluetta, kertoo kunnanjohtaja Virpi Siekkinen.

Meneillään on myös sijoittajien ja yhteistyökumppaneiden etsintä. Se on lähinnä hankkeen primus motorin, kehittämisyhtiö Miktechin käsissä. Tarkoituksena on luoda monialainen verkosto, johon mukaan otettaisiin alan yritysten lisäksi metsäsektori, kunnat sekä yliopistot. Selvittelyvaiheessa mukana ovat olleet Etelä-Savon Energia ja Suur-Savon sähkö.

Biohiilipellettitehdas sijoitettaisiin Ristiinaan perustettavaan biologistiikkakeskukseen.

- Kunnan tehtävä tässä on tarjota toimintaympäristö. Pellosniemessähän on jo syväsatama, rautatieyhteys ja nämä valtatieyhteydet, pohtii Siekkinen.

Samaan aikaan Ristiina neuvottelee Mikkelin ja Suomenniemen kanssa kuntaliitoksesta.

- Nämä kaksi hanketta ovat Ristiinan kunnan kärkihankkeet tällä hetkellä. Näillä kuntaliitosneuvotteluilla selvitetään, millä tavalla turvataan tänään, huomenna ja tulevaisuudessa kuntalaisille parasta mahdollista elämää täällä Ristiinassa. Pystytään turvaamaan peruspalvelut ja hyvän elämän edellytyksiä. Toinen kunnan tärkeä tehtävä on luoda yritystoiminnalle edellytyksiä. Sitä kautta saadaan työpaikkoja ja niitä kuntalaisia tänne, toteaa Siekkinen.

Lähteet: YLE Etelä-Savo

Lue seuraavaksi