Kaikki viedään - maakuntaviestikin!

Otsikossa on vahvaa liioittelun makua. Kannattaa tarttua maakuntaviestihuumaan, kun se vielä on mahdollista. Jokapaikan syyllinen eli kuntauudistus uhkaa viedä tämänkin ilon elämästämme, murehtii suunvuorossaan Tanja Perkkiö.

Suunvuorot
Hiihtäjä ladulla.
Juha-Petri Koponen / Yle

Olen jo aiemmin saanut kiepit kuntauudistukseen liittyvästä maantieteen ja hallinnon nimien sekoittamisesta, joka on ihmisten tarpeetonta kiusaamista, mutta onneksi nyt on löytynyt todellinen peruste, jonka vuoksi kuntauudistuksen vastustaminen saa uutta potkua.

Nimittäin maakuntaviesteistä uhkaavat hiihtäjät loppua, jos kuntauudistus toteutuu! Tämä on niin suuri ja merkittävä asia, että kuntauudistus tulee peruuttaa välittömästi! Mitä me teemme, ellei maakuntaviestejä enää ole? Voimme polttaa suksemme, perua maakuntaviestien vuoksi ajoitetut lomamme ja heittää samalla romukoppaan tätä päivää niin hyvin kuvastavan ja ihmisiä innostavan hiihtokilpailun.

Voimme käydä kysymässä suksitehtaalta ja -kauppiaalta miten maakuntaviestin loppuminen vaikuttaa suksien kysyntään ja heikentää täten työllisyyttä ja toimeentuloa. Ja mikä menetys urheiluseuroille, kun ei tarvitse siirtää lumenpuutteen vuoksi ja sittemmin osanottajapulaan vedoten talven yleisömagneettia, jossa toimitsijoita on tarvittu enemmän kuin katsojia on vaivautunut paikalle. Ja entäs kuuman mehun ja suolakurkkujen kohtalo?

Kysyppä joltakulta alle 30-vuotiaalta kuinka kiihkeästi hän odottaa jo edellispääsiäisestä saakka loppiaista, että pääsee jännittämään Nastolan ykkös- ja Heinolan kakkosjoukkueen kananlihalle nostattavaa kamppailua maakuntaviestin ykköspaikasta. Nuorten aikuisten vuoden kohokohta romuttuu, jos kuntauudistus toteutuu.

Maakuntaviestien hiipumisen lisäksi taivaanrannassa väijyy toinen kuntauudistuksen suuri uhka. Että sen vastustaminen kiinnostaa tosissaan vain niitä, joilla argumentit löytyvät niinkin oleellisesti ihmisen jokapäiväiseen elämään kuuluvien asioiden kuten maakuntaviestin hiipumisen pelosta tai asuinkunnan hallinnollisesta nimestä.

Että palatakseni siihen vanhaan ärsytyksen aiheeseeni: hallintorajat eivät muuta maantiedettä. Virmailansaari pysyy Päijänteen sylissä, vaikka kuntarajat menisivät maakunnan rajojen mukaan. Ja jos uhkakuvien uhkakuva toteutuu ja maakuntaviestit päättyvät, koetetaan löytää jotain uutta murehdittavaa, eiköhän me jotain keksitä terveyskeskuksista tai lähikouluista, jos oikein yritetään.

Lähteet: YLE Lahti

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus