1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Netta Tiitinen kasvaa Salmelan talvessa taiteilijaksi

Taidekeskus Salmelassa ei vietetä hiljaiseloa talvellakaan. Vaikka ovet ovat yleisöltä suljetut, ottaa Salmela joka talvi suojaansa joukon nuoria taiteilijoita. Residenssi tarjoaa tänäkin talvena viidelle taiteilijalle mahdollisuuden työrauhaan omassa ateljeessa. Yksi heistä on taidemaalari Netta Tiitinen.

Kulttuuri
Netta Tiitinen siirtää työtään Salmelan ateljeessa.
YLE / Olavi Tarkiainen

Netta Tiitisen ateljeessa Salmelassa nojailee siellä täällä keskeneräisiä maalauksia, maalipurkkeja on lattioilla kasapäin ja taiteilija itse istuu lampaankarvan päällä tuolissa suuren pientä poikaa esittävän teoksen edessä.

- Tässä mä usein istun. Pitää päästä katsomaan töitä vähän kauempaa, että tietää mitä vielä pitää laittaa ja minne.

Tiitisen tie kokopäiväiseksi taiteilijaksi ei ole kulkenut korkeakoulujen ja taideopintojen kautta vaan hän on itseoppinut taiteilija. Elämänkoulua on tullut opiskeltua esimerkiksi viihde-elektroniikan ja markkinoinnin parissa. Salmelan talviresidenssi tarjosi mahdollisuuden ympärivuorokautiseen taiteiluun.

- Mitään ei saa jos odottaa, että tullaan kotoa hakemaan. Laitoin tänne Salmelaan töitäni nähtäväksi ja vaikka pelotti, että ne nauraa näille niin hyvin kävi. Minulle tarjottiin paikkaa residenssistä ja täällä sitä ollaan, Tiitinen kertoo.

Salmelasta ponnistetaan pitkälle

Mäntyharjun talvisista maisemista pontta taiteilijan uralleen on hakenut jo noin 150 nuorta taiteilijaa. Joukossa on lukuisia tunnettuja nimiä, kuten Samuli Heimonen, Ilkka Lammi ja Topi Ruotsalainen. Salmela tarjoaa taiteilijoille tilat työskentelyyn ja asumiseen. Kuluja residenssitoiminnasta tulee lähinnä näyttelytilojen muuttamisesta asumistiloiksi ja taas takaisin näyttelyitä varten sekä muun muassa talonmiehestä. Taiteilijoille residenssi on rahaa arvokkaampi.

- On päiviä, jolloin me saatetaan vaan turista keskenämme kuusi tuntia, mutta suurimmaksi osaksi tämä on kokopäivätyö, kaksikymmentäneljä seitsemän, Tiitinen kuvailee Salmelan arkea.

- Aika paljon tässä on kasvanut ihmisenä ja maalarina, taiteilijana. Ollaan kollegoiden kanssa tietysti paljon keskusteltu, ja sieltä on tullut paljon ajatuksia. Sellaisia ajatuksia, mitä ei ehkä normaalisti ole ollut mun töissä. Syvällisiä pohdintoja, mitkä nyt sitten näkyy aika selkeästi näissä töissä.

Residenssi tarjoaa työrauhan

Salmelan residenssiin pääsee hakemuksen, suositusten ja taitojen perusteella. Mahdollisuuden itsenäiseen työskentelyyn voi saada nuori taiteilija, joka on kyvyiltään siinä vaiheessa, että rauha tehdä töitä on eteenpäin menemiselle tärkeää. Tiitinen soisi, että residenssitoimintaa olisi tarjolla Suomessa enemmänkin.

- Tämä on just sitä mitä työskentely voi parhaimmillaan olla. Tätä työtä ei voi tehdä kahdeksasta neljään, sitäkin olen perheellisenä yrittänyt. Nyt on kiva kun voi tehdä töitä yömyöhään ilman huonoa omaatuntoa.

Salmelan parhaimpien nuorten taiteilijoiden työt pääsevät esille Salmelan kesän näyttelyyn. Tiitisenkin töitä voi ihailla ensi kesänä Salmelan näyttelyssä.

- Tämä on ehkä sitä mistä moni haaveilee, ja mistä itsekin on aikanaan haaveillut ja nyt voin sanoa, että nyt mä oon täällä. Tämä on aika mieletön tunne, unelmien täyttymys.

Lähteet: YLE Etelä-Savo